Skip to main content
Blog

Rabo zegt krediet MS Mode op

Door 9 augustus 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Een storm van kritiek uit vooral de detailhandelswereld daalt neer op Rabo, omdat deze het krediet van MS Mode heeft opgezegd, althans niet wilde verhogen. Zo’n verhoging is bij veel modezaken nodig bij de inkoop en dat wordt dan gedurende het seizoen weer uit de verkopen afgelost.

Na een reorganisatie in 2011 heeft MS Mode drie jaar lang winst gemaakt. De laatste twee kwartalen waren verlieslatend, maar rente en aflossing zijn altijd stipt op tijd aan de bank betaald en de aandeelhouder heeft er zelf ook nog behoorlijk wat in gestopt. De verliezen nu zouden vooral te maken hebben met de zachte winter en dus verklaarbaar zijn. Daarmee zou Rabo dus wel heel onredelijk handelen.

De vraag bij dit soort zaken is echter altijd of dat dan de hele waarheid is. Vooral dringt zich de vraag op waarom een zo kapitaalkrachtige aandeelhouder als Roland Kahn, met een vermogen van vele honderden miljoenen en die een half jaar geleden nog V&D wilde overnemen, er zelf niet nog meer instopt. We weten voorts allemaal dat een surseance en eventueel faillissement een (te) mooi middel kan zijn om van allerlei duur personeel, dure contracten en schulden af te komen. Wat dat betreft hebben we de laatste tijd enkele twijfelachtige exercities gezien, met name dan Mc Gregor. Ik merk ook in mijn eigen praktijk van faillissementen en bedrijfssaneringen en natuurlijk in mijn contacten met banken, dat die wereld nog verder aan het verharden is, met name van de banken uit en (inderdaad)…….. met name bij Rabo. Misschien moeten we wel constateren, dat met het verlies van respect voor banken in onze maatschappij, omgekeerd het respect van banken naar ondernemers toe is gedaald.

In ieder geval kwam het vroeger toch echt niet voor dat een 50 jaar bestaand bedrijf, dat de laatste drie jaar winst had gemaakt, vanwege twee slechte kwartalen door de bank de deur werd gewezen, zeker niet bij een bankschuld die nauwelijks meer is dan 10% van de omzet en waarbij het bankkrediet waarschijnlijk enkele malen gedekt is door zekerheden zoals het pandrecht op voorraden en waarbij ook nog eens rente en aflossing stipt betaald worden.

De bank zal zich er wel op beroepen, dat is overeengekomen dat het krediet mag worden opgezegd na twee verlieslatende kwartalen, maar je moet je dan altijd wel afvragen waarom en wanneer het bedrijf dat met de bank is overeengekomen en welke keuze het bedrijf op dat moment nog had!

Tot slot toch nog ook een andere kant van het verhaal. Als Rabo echt zo onredelijk zou hebben gehandeld, dan had een type als Roland Kahn dat al lang in alle media uitgeschreeuwd……….

Charles Lückers (volg mij op Twitter: @LuckersBA)