Skip to main content
Blog

De stille curator: een nieuw wondermiddel?

Door 22 oktober 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Een stille curator is iemand die voordat een bedrijf failliet gaat door de rechtbank aan een bedrijf (op eigen verzoek!) wordt toegewezen. Alleen de rechtbanken in Limburg, Overijssel en Utrecht doen er nog niet aan mee, dit omdat een wettelijke basis ontbreekt en nog onduidelijk is wat de bevoegdheden van die stille curator zijn. Juridisch is dat standpunt juist, maar financieel zijn de voordelen van een tijdig benoemde stille curator erg groot, zowel voor het bedrijf zelf, voor de werknemers, als wel voor de schuldeisers. Een faillissement maakt immers heel veel kapot, met name omdat van buitenaf niemand kan inschatten wat er gaat gebeuren en dus uitermate voorzichtig is om nog zaken te doen met een failliet bedrijf. Een stille curator kan al een hoop zaken regelen voordat de paniek uitbreekt.

Overigens heb je daar geen stille curator voor nodig, want een klein gespecialiseerd groepje advocaten doet dit werk al heel lang. We kunnen er ook niet hard genoeg op hameren, dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk de schade van een faillissement te berken, al is het maar om te zorgen dat niet alles omvalt, inclusief de ondernemer privé. Daar heb je geen stille curator voor nodig. Bovendien heeft die het nadeel dat je dan als ondernemer de macht definitief uit handen geeft! Het voordeel echter van een stille curator is, dat je na het faillissement geen discussies krijgt over wat er gedaan is. En dat is wel een groot voordeel.

Het belangrijkste blijft echter: of het nu een stille curator of de eigen advocaat is die een faillissement voorbereidt, wees er op tijd bij!! Voor Limburg, Utrecht en Overijssel geldt overigens dat men nog steeds op de zelf aan te trekken gespecialiseerde bedrijfsadvocaat is aangewezen.

Heerlen / Maastricht,

Lückers Bedrijfsadvocaten

Mr. Charles Lückers