Skip to main content
Blog

Directeur Servatius ontheiligd

Door 20 november 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Hij heeft keihard gevochten, maar het mocht de ex-directeur van woningstichting Servatius natuurlijk niet baten: hij is zijn bijbeltje mijlenver te buiten gegaan! Het Campus-project was qua risico’s en bedragen volstrekt onverantwoord. Op zo’n moment helpt de heilige-drie-eenheid aan verweren ook niet:
– “Het mocht van de statuten”;

– “De Raad van Toezicht/Commissarissen  heeft ermee ingestemd”;

– “Het mocht van hoger hand”.

Nog los ervan dat dat hier niet op ging, heeft een bestuurder altijd zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij moet doen wat goed is voor een bedrijf of stichting en daarbij geen onverantwoorde risico’s nemen. Statuten, commissarissen en overheid scheppen hooguit kaders, waarbinnen het een directeur echt niet vrijstaat om iets te doen dat een redelijk denkend mens nooit in zijn hoofd zou halen.

De rechtbank acht hem in ieder geval aansprakelijk voor 10 miljoen euro en doet nog verder onderzoek naar de rest van de claim van 67 miljoen. Ik vrees dat zelfs zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering dat niet zal dekken. Het valt voor hem zelfs te hopen dat er nog het nodige te verhalen valt op de eigen polis van de toezichthouders van Servatius. Ook die zijn aansprakelijk gesteld en ook tegen hen gaat de procedure nog voort. Ik begrijp dat zij vertrouwen op hun polis.

Vaak echter wanen commissarissen en toezichthouders zich ten onrechte  veilig achter de rug van hun verzekeringsmaatschappij. Vaak hebben zij immers niet voldaan aan de op hun rustende taak tot algeheel toezicht en  beperkten zij zich tot een klein gedeelte daarvan, dit onder het motto “ik zat er alleen maar vanwege mijn politieke kennis, financieel inzicht, als vriendje van de directeur, ……enz”. Deze personen raad ik aan hun polis toch eens goed door te lezen. Die dekt namelijk gemaakte fouten, maar daarom nog niet wanneer men bewust of onbewust zich niet aan zijn hele taak heeft gehouden, met andere woorden: wanneer men geheel of deels niets gedaan heeft. Juristen hebben het dan over grove schuld of zelfs (voorwaardelijke) opzet.

Tijd om “even Apeldoorn te bellen” (biechten op het Vrijthof zal immers niet helpen)!

Heerlen / Maastricht,

Lückers Bedrijfsadvocaten

mr Charles Lückers