Skip to main content
Blog

Het privacy spook: de nieuwe millennium-, Euro-, iban- en brexithype

Door 22 september 2017oktober 22nd, 2018No Comments

Mei 2018 worden de nieuwe Europese privacyregels van kracht en dat vult nu al krant, internet en het lezingencircuit. Hel en verdoemenis wordt ons voorspeld, zoals het lamleggen van Belastingdienst, miljardenboetes voor bedrijven en het stilleggen van bedrijfsprocessen en een verbod bijna om nog maar iets op een computer te doen dat betrekking heeft op personen. Uiteindelijk raakt dat ook het kleinste bedrijf.

Wordt het echt zo’n bloedbad? Als de nieuwe regels strikt worden toegepast, dan is het antwoord ja! De wet gaat zo ver, dat het kapitalen gaat kosten om er aan te  voldoen, zeker voor grote bedrijven. Erger nog is dat het een normale bedrijfsvoering bijna onmogelijk maakt.

De gevolgen van deze wet zijn dus zo draconisch, dat er echt wel op het laatste moment een flinke stok voor gestoken wordt; zo stom zijn de regeringen en de Europese Commissie nu ook weer niet (alhoewel…………). Welk nut heeft het immers dat de ene overheidsdienst (Autoriteit Persoonsgegevens) de andere (de Belastingdienst bijvoorbeeld) een boete van €10 miljard gaat opleggen en onmogelijk gaat maken om geautomatiseerd aanslagen op te leggen?! Je kunt ook bedrijven wel eenmaal een boete van 4% van de jaaromzet opleggen, maar ook dan zullen die nog niet aan de wet kunnen voldoen en bij een volgende boete vallen zelfs de allergrootsten om. Het zou toch wel heel stom zijn als het zover zou komen.

Wie trouwens zijn zaken op privacy gebied al helemaal op orde heeft is Google. Oftewel: een van de grootste gevaren op privacy gebied die de wereld kent (maar vlak Facebook, Amazon, Apple e.d. niet uit).Waarom doet Google dat? Echt niet om het braafste jongetje van de klas te zijn, want dat zijn ze bepaald niet. Dit doen ze om hun voorsprong nog  verder uit te bouwen en procedures te kunnen beginnen tegen kleinere concurrenten die geen tientallen miljoenen op tafel kunnen leggen om aan alle privacyregels te voldoen. Uiteindelijk is het immers inderdaad een centenkwestie, maar dan wel van heel veel centen.

Herinnert u zich het nog, de millenniumproblematiek? Op 1 januari 2000 zouden alle computers vastlopen, mensen in liften vasthangen en vliegtuigen uit de lucht vallen. Door de invoering van de euro zouden alle financiële systemen en muntautomaten vastlopen. Bij de invoering van iban probeerden nog wat onheilsprofeten het en Brexit zou de hele Europese economie direct in het verderf storten. Niets van dat alles en ik voorspel dat de Engelsen de Brexit-keutel heel ver gaan intrekken.

Zo verwacht ik het ook bij de nieuwe privacywet. Bovendien wordt het eerst een spelletje voor de grote jongens. Aangekondigd is al dat eerst instellingen en bedrijven met een voorbeeldfunctie worden aangepakt, de Belastingdienst en multinationals voorop.

Laat je je dus als MKB-ondernemer niet gek maken, althans niet nu.

Realiseer je echter wel dat de huidige privacyregels ook al heel ver gaan. Geen enkel bedrijf kan en mag daar blind voor zijn.

Ik kom daar de volgende keer op terug.

Charles Lückers

www.luckers.nl  / www.advocasso.nl  /  www.legalshares.nl