Skip to main content
Blog

Opkopers van facturen

Door 17 februari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Wat doet u, als u een vordering hebt op een iemand die al jaren failliet is en er komt iemand die u aanbiedt om die vordering over te nemen en u 20% van de factuurhoogte betaalt? Zoals we allemaal weten komt het slechts in een paar procent van alle faillissementen tot een uitkering aan de gewone schuldeisers en vaak ook nog eens minder dan genoemde 20%. U zult dus sterk geneigd zijn om op het aanbod in te gaan.

Echter, zijn dit soort opkopers ook niet gek. Ze kennen de lage uitbetalingskansen in een oud faillissement en bieden normaliter helemaal niks voor zo’n oude vordering. U kunt er dus vanuit gaan dat hier een adder onder het gras ligt. Dat zit hem niet eens zo zeer in het te ontvangen geld, mits u natuurlijk betaling vooraf eist (wel aan te bevelen bij dit soort vluchtige handel). Nee, waar het werkelijk om gaat, is dat u zonder iets te doen waarschijnlijk veel meer dan die 20% zult krijgen en dat weet dat bureautje. Wat doen die namelijk: ze struinen het  internet af naar faillissementsverslagen van curatoren. Als een curator aangeeft de gewone crediteuren iets te kunnen betalen, dan maken zij snel een berekening van hoeveel dat zal zijn. Vervolgens worden die crediteuren aangeschreven met een aanlokkelijk lijkend aanbod. Dat is echter meestal hooguit de helft van wat de curator u zal betalen. De curator zal u dat op eigen initiatief betalen, mits u bij het begin van het faillissement uw vordering bij de curator hebt aangemeld. Zelfs wanneer u dat bedrag al hebt afgeschreven en de BTW hebt teruggevraagd. U kunt dus beter nog even op de curator wachten!

Vorige week ontvingen Advocasso-klanten een brief van zo’n opkoopbedrijf in een bepaald faillissement. We hebben het openbare faillissementsverslag er op nagelezen en konden concluderen dat daarin makkelijk 40% te verwachten valt voor de concurrente crediteuren, terwijl een bureau uit Amsterdam maar iets meer dan 20% aanbood. De andere 20% steken ze in hun eigen zak en dat kan in dit geval makkelijk oplopen tot €80.000,00 in totaal. Voor wat uitzoekwerk, een e-mailronde en nog wat administratieve afhandelingen, is dat niet slecht betaald!

Nu begrijpen we best wel dat het de nodige kennis en ervaring vereist om een faillissementsverslag te vinden en vooral om dat ook goed te kunnen interpreteren. Wij bieden de lezers van Wij Limburg/Nederland aan om dat een tijdlang gratis voor hen te toetsen. Wij zijn namelijk benieuwd hoe omvangrijk deze praktijk in Nederland is. Het aanbod geldt tot 1 maart a.s. en u hoeft slechts de brief waarmee u zo’n aanbod ontvangt naar ons door te mailen op info@advocasso.nl

Esther Loffeld / Charles Lückers