Skip to main content

Bedrijfsovernames

Juridisch advies voor de ondernemer

Een bedrijfsovername komt aan het einde neer op goede overnamecontracten te maken en risico’s af te dekken. Bij de koop en verkoop van bedrijven speelt echter heel veel meer waar een ervaren en financieel onderlegde ondernemingsadvocaat zijn bijdrage aan kan leveren.
Allereerst zijn de overnameonderhandelingen al vanaf de start een belangrijk onderdeel. In het begin van het proces kan veel gewonnen worden, maar nog veel meer verloren (!) worden.

Bedrijfsovernames houden vooral ook het begeleiden van de ondernemer in, zowel verkopend als kopend. In wat officiëlere bewoordingen: het managen van verwachtingen en het omzeilen van emotionele valkuilen!
Zowel de koop als zeker de verkoop van een MKB-bedrijf gaat gepaard met de nodige emoties en professionele partijen weten daar goedt misbruik van te maken. Die kopers houden de ondernemer eerst een dikke worst voor en alles is koek en ei. Als de verkoper zich al rijk rekent start de salamitactiek en wordt het telkens ‘een onsje minder’. Professionele partijen rekken bedrijfsoverdrachten ook eindeloos, totdat de andere partij zich ‘overgeeft’. Voor dat soort emotionele valkuilen (en nog veel meer) behoeden wij onze klanten.

Overnameonderhandelingen zijn dan ook een psychologisch spel. Belangrijk is telkens te weten hoe “de andere kant” denkt, zowel de koper als de verkoper, maar ook hun adviseurs, accountants, advocaten, financiers enz.
Vergeet ook nooit het eigen management en overige medewerkers en zelfs ‘het thuisfront’ niet!
Financieel en bedrijfseconomisch inzicht en het goed kunnen communiceren met accountants, bedrijfsadviseurs, bankiers, huisadvocaat e.d is onmisbaar.
Begeleiding van overnames is voor ons dan ook niet iets dat uit een boekje geleerd is, maar uit de ervaring van vele tientallen jaren en talloze overnames en vanuit onze brede expertises (ook de niet-juridische!).
In dat hele proces leveren wij graag onze meerwaarde

Over AdvocatenGroep Lückers

AdvocatenGroep Lückers startte in de jaren ‘50 als advocatenkantoor in Heerlen en is in de decennia die daarop volgden uitgegroeid tot een begrip in Limburg. Als kantoor hebben wij ons gespecialiseerd in de MKB ondernemer en de daarbij horende rechtsgebieden. Daarnaast zijn we sterk vertegenwoordigd binnen het familierecht en de commerciële paardenbranche.

Bij AdvocatenGroep Lückers staat u als cliënt centraal. Wij doen er dan ook alles aan om u zo goed en compleet mogelijk te ontzien met onze dienstverlening. Dankzij onze achtergrond weten we hoe ondernemers denken. We zijn dan ook proactief en nemen de regie over uw juridische traject van A tot Z in handen.

“Bij Lückers denken we niet vanuit een ivoren toren. Wij denken vanuit de cliënt.”

Heeft u te maken met een juridisch geschil en bent u op zoek naar advies of ondersteuning? Wij bespreken het graag met u. Klik eens door onze rechtsgebieden of stuur ons direct een bericht. Onze specialisten staan voor u klaar.