Skip to main content
Blog

Advocasso vindt oplossing voor sterk gekrompen incassomarkt

Door 6 maart 2015oktober 22nd, 2018No Comments

De omzetten in de incassobranche zijn in 2014 met zo’n 40% teruggelopen en de marges met het tweevoudige daarvan; deurwaarders luiden de noodklok en er zijn er ook al failliet gegaan. Oorzaken: de enorme verhoging van de griffierechten en de door de economische crisis gestegen risico’s dat een incasso vaak wel kosten maar geen opbrengsten oplevert.

Het probleem met de griffierechten is dat je voor een vordering van €501,00, maar liefst €466,00 aan griffierechten kwijt bent, naast nog zo’n €100,00 aan dagvaardingskosten en dan heeft de advocaat, deurwaarder of incassobureau er nog niets aan verdiend. Het is dan extra zuur om aan het eind van de rit te ervaren dat je wel de procedure gewonnen hebt, maar de debiteur financieel zo uitgemergeld is dat er niets meer te halen valt: had je dat maar van tevoren geweten! Veel schuldeisers besloten de laatste tijd dan ook om maar direct het verlies te nemen en incasso’s niet uit handen te geven. Dat leidde tot genoemde forse verliezen in de incassobranche.

Advocasso was daar al gedeeltelijk immuun voor, omdat het als advocatenkantoor ook het uitermate effectieve wapen kon inzetten van een faillissementsaanvrage. Daarnaast is een systeem ontwikkeld om vorderingen op twijfelachtige debiteuren eerst te splitsen en voor de eerste €500,00 een principiële uitspraak aan de kantonrechter te vragen: snel, goedkoop en effectief. De ervaring leert inmiddels dat vervolgens de rest ook snel betaald wordt.

Belangrijk is dat je zo vroeg mogelijk weet welke debiteur op omvallen staat. Om daar direct achter te komen heeft Advocasso geïnvesteerd in meerdere databanken, die gekoppeld een snel en betrouwbaar beeld bieden van een debiteur. Vroeger werd die kennis extern ingekocht, maar door deze in huis te hebben wordt het gehele incassoproces ook nog eens aanzienlijk versneld. Op de laatste plaats blijkt het heel effectief te zijn wanneer je een debiteur direct confronteert met wat je allemaal van hem weet.

Tot slot kan Advocasso door die databanken een niet betalende debiteur nog makkelijk vijf jaar (ver-)volgen…………….en doet dat ook aktief!

Advocasso “plust” inmiddels zo’n 30% ten opzichte van begin 2014 en dat geldt ook voor de succesratio’s. En niet te vergeten: het gaat sneller en voor dezelfde lage prijs ……………….

Charles Lückers,

Advocasso