Skip to main content
Blog

Hommeles in Incassoland

Door 10 april 2015oktober 22nd, 2018No Comments

De NVI (Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso – ondernemingen) vond het nodig een slag van onder de gordel uit te delen aan onze deurwaarders. Letterlijk schrijft men: “het inschakelen van een deurwaarder maakt het door de griffierechten voor de debiteur al snel honderden euro’s duurder dan wanneer men voor een incassobureau kiest”. Dat is natuurlijk een drogreden, want de griffierechten zijn voor iedereen hetzelfde. De nood bij NVI moet hoog zijn, als men het nodig acht zich zo te profileren ten koste van de concurrent. Daarbij claimt NVI ook nog de  netste club te zijn onder de incassobureaus, dus dan weet je het wel wat de echte vrije jongens betreft. Interessant in het persbericht is ook de claim van NVI, dat ze een  marktaandeel van 70% hebben in de minnelijke incasso’s. Dat bevestigt het beeld van die incassobureaus: heel veel praten, bellen en eindeloos brieven schrijven, maar niet durven door te pakken (vanwege die hoge griffierechten?!).

Daarbij is de markt allang verdeeld. De vrije incassobureaus zijn groot in de kleine particuliere vorderingen, terwijl deurwaarders excelleren op het gebied van de sociale huursector. Tot slot is de zakelijke markt in handen van daartoe gespecialiseerde advocatenkantoren. Het is hooguit dat de advocatuur op dit punt nog grotendeels slapende is. Ze zeggen allemaal wel incasso’s te doen, maar laten het vervolgens over aan de jongste stagiaire voor de momenten dat die niets anders te doen heeft. Advocatenkantoren in Zuidoost Nederland die het professioneel oppakken zijn onder andere Bierens in Veghel, Aben & Slag in Weert en (excuses voor mijn ietwat bijzonder gevoel voor bescheidenheid) Advocasso in Maastricht en Heerlen.

Charles Lückers,

Advocasso 

Charles Lückers schrijft voor Advocasso deze columns in Wij Limburg / Nederland. Advocasso is een incassobureau voor de zakelijke markt, met alle waarborgen en het kwaliteitsniveau van een gespecialiseerd advocatenkantoor, te weten: Lückers BedrijfsAdvocaten te Maastricht-Heerlen. Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.