Skip to main content
Blog

Schrijf nooit over God, Koningshuis, je schoonmoeder en … Elon Musk!

Door 7 september 2018oktober 22nd, 2018No Comments

Op mijn blog (als toch echte Tesla fanaat) over het gevaar van een losgeslagen genie, heb ik meer commentaar ontvangen dan ooit. Dat zal ook wel komen doordat kort daarna alle media daarover losbarsten (altijd leuk om voorop te lopen……). Een aantal mensen reageerden zoals in een bepaalde godsdienst als er ook maar iets gezegd wordt over hun profeet. Anderen vielen heel klassiek de boodschapper onder de gordel aan in plaats van de boodschap zelf. Fiscale motieven werden er ten onrechte bijgehaald, zoals een belastingadviseur die blijkbaar niet weet, dat wie nu een elektrische auto koopt vijf jaar lang slechts 4% bijtelling heeft en 0% BPM. Enz.

Ik blijf bij mijn uitgesproken overtuiging, dat iemand een genie mag zijn op bepaalde fronten, maar het daarom nog niet altijd en overal is. Johan Cruijff was ook geen verdediger, laat staan even goed als handballer enz.

Vanuit mijn ondernemings- en faillissementspraktijk herken ik dit maar al te goed: mensen die ergens heel erg goed in zijn, maar vervolgens geen grenzen weten en zich overal mee gaan bemoeien en die vervolgens niet door hun omgeving of commissarissen gecorrigeerd worden. Herinner je Cruijff, die behaalde de beste resultaten als speler onder coaches die hem strak hielden. Daar waar hij de vrije hand kreeg zag je hem en zijn club eerst pieken en daarna heel snel dalen.

Van Elon Musk is inmiddels bewezen dat hij dramatisch slecht is in het managen van productielijnen, zowel bij Tesla als bij zijn zonne-energiebedrijf. Alles loopt jaren vertraging op en Model 3 loopt van de band met een foutpercentage van 87% (bij Duitsers en Japanners ligt dat op 10-20%!).Ook verdeelt hij zijn aandacht over teveel heel verschillende projecten en maakt daardoor naar eigen zeggen meer dan 100 uur per week, hetgeen natuurlijk weer dodelijk is voor elke creativiteit. Hij heeft duidelijk geen controle meer over zichzelf en maakt ruzie met alles en iedereen. Hij laat zich ook niet controleren, maar omringt zich met jaknikkers en vriendjes. De leegloop van toppersoneel bij Tesla is verontrustend. De vraag is of hij wel met mensen kan omgaan, iets wat voor het leidinggeven aan een grote organisatie een absolute voorwaarde is.

Vooral echter is hij in hoge mate het vertrouwen van de buitenwereld en vooral van de financiële wereld aan het verspelen. Als je een bedrijf hebt dat kwartaal op kwartaal steeds hogere verliezen maakt, dan zul je telkens de hand op moeten houden op de financiële markt. Dat gaat goed totdat men daar geen vertrouwen meer in je heeft en dan is het ook van de een op de andere dag over; uiteindelijk draait het er wel om dat je je schulden kunt betalen, hoe goed je ideeën ook zijn.

Daarom is de rode draad voor mij ook: hoe groter het genie, des te meer tegenwicht hij moet krijgen en anders vliegt hij ooit gierend uit de bocht. En geloof me: ik beschouw Elon Musk als een echt genie en de het Tesla Model S en X alsnog steeds als de meest innovatieve auto’s van dit moment, ook al komt de concurrentie heel snel dichterbij en met het grote voordeel dat je bij hen wel weet waar je aan toe bent.

Die betrouwbaarheid missen we totaal bij Elon Musk. Ik heb er een hard hoofd in en schat de kans op een faillissement van Tesla inmiddels dus  al weer hoger in……, helaas!

 

Charles Lückers:

www.luckers.nl / www.advocasso.nl / www.legalshares.nl / www.addebt.nl