Skip to main content
Blog

Slechts 0,9% wanbetaling: “waar zeuren we over?”

Door 1 augustus 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Op een jaaromzet van het Nederlandse bedrijfsleven van ruim €1.500 miljard, waarvan driekwart leveringen tussen bedrijven, blijft jaarlijks €10 miljard onbetaald. Rekening houdend met het feit dat een deel niet op krediet gaat, blijft ongeveer 0,9% van alle facturen definitief onbetaald. Wie aan overheid en beursgenoteerde bedrijven levert weet dat hij vaak heel laat betaald wordt, maar het geld komt uiteindelijk wel bijna altijd. Dit betekent dat het percentage van 0,9% bij levering aan het midden- en kleinbedrijf heel wat hoger ligt. Bovendien fluctueert het per bedrijfstak, maar het varieert vooral per individueel bedrijf: gaat het achter zijn geld aan of niet?!

Vanuit onze praktijk durven we zelfs de stelling aan dat er regionale verschillen zijn: Limburgse MKB’ers zijn duidelijk angstiger om een strak debiteurenbeleid te voeren. Desgevraagd krijgen we meestal het antwoord dat men bang is om de opdrachtgever te verliezen. In de rest van het land gaat men daar heel wat consequenter mee om en men kan nu niet bepaald stellen dat het daar bedrijfseconomisch slechter gaat in het MKB. De bedrijven bij ons in de portefeuille die wel een strak beleid voeren, zien wij ook zelden of nooit dat een klant daardoor verloren gaat. Sterker nog: ze genieten respect van hun klanten en dat werkt alleen omzet bevorderend. Wie weinig facturen hoeft af te schrijven en geen onnodige rente betaalt, kan ook wat marge weggeven en dat bevordert dan weer de omzet enz.

Kortom: angst is altijd de slechtste raadgever en dat kost heel wat meer dan de gemiddelde 0,9%! Ga eens na hoeveel hoger dit verlies bij u uitvalt en hoeveel rente u onnodig aan uw bank betaalt.  Toch nog wat te zeuren?!?

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.