Skip to main content
Blog

Stop de AVG-diarree!

Door 4 juni 2018oktober 22nd, 2018No Comments

Helaas is met de invoering van de AVG (GDPR) precies gebeurd wat ik vreesde en tegen waarschuwde: enorm veel gedoe en vooral ook een lawine aan onzin. We werden gek gemaakt met privacyverklaringen, verwerkingsovereenkomsten (wie heeft ze gelezen?!), de vraag om nieuwsbrieven te mogen blijven sturen enz. Voor dezelfde activiteiten roept de een dat iets wel mag en de ander juist niet. Het is nog teveel het verhaal van de klok en de klepel. Zolang we niet weten wat wel en niet kan volgens de AVG, werken discussies daarover vooral blokkerend.

Mijn grote vrees is in ieder geval uitgekomen: we hebben ons massaal van het echte werk laten afhouden door veel bombarie. Het is bovendien allemaal puur vorm en nauwelijks inhoud. We plaatsen wel privacy-verklaringen, maar in ons gedrag is niets veranderd. Dat is accountancy van de vorige eeuw: als alle getallen maar recht onder elkaar staan en goed zijn opgeteld, dan maakt het niet uit dat er de grootste fraude achter verborgen is. Het lijkt ons strafrecht wel, waarin vormvoorschriften vaak belangrijker zijn dan de misdaad zelf. Leren we het dan nooit?

Gelukkig gaf na mijn vorige blog de Autoriteit Persoonsgegevens mij gelijk: men gaat niet eerst achter MKB’ers aan, zolang Belastingdienst en de rest van de overheid hun zaken nog niet op orde hebben. Ook hamert AP met mij erop, dat het juist om de inhoud gaat: ben je bewust van hoe je omgaat met gegevens van derden, beperk dat gebruik en ben er trans-parant over. Privacy moet uit jezelf komen, niet uit angst voor boetes.

Een andere voorspelling van mij kwam helaas ook uit; juist de grootste bedreiger (en bedrieger) van onze privacy maakt grootschalig misbruik van de wet: juist ja, Facebook. Zolang echter iedereen daar zijn hele hebben en houden op gooit, vind ik persoonlijk overigens dat je ook nergens over moet klagen wat privacy betreft (en vergeet LinkedIn niet).

Ik herhaal dus mijn oproep om gewoon te ondernemen en je van alle heisa nog weinig aan te trekken, maar wel je bewust te zijn van de gedachte achter de AVG (want die deel ik!) en handel naar die principes.

Deze week organiseer ik op de Brightlands Smart Services Campus voor een groep LWV-ondernemers een presentatie van succesvolle bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie, datagebruik, internet of things en blockchain. Ik zal mijn macht als voorzitter in ieder geval gebruiken om elke vraag over de AVG bij voorbaat te verbieden!

Charles Lückers:

www.luckers.nl / www.advocasso.nl / www.legalshares.nl / www.addebt.nl