Skip to main content
Blog

Achteruit denken

Door 21 juni 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Nieuwe ontwikkelingen worden vaak belachelijk gemaakt. Er wordt dan gewezen op kinderziektes in het product en op het geringe marktaandeel. Dat ging 20 jaar geleden zo met internet, 50 jaar geleden met de computer en nu bijvoorbeeld met crowdfunding en zonne-energie. Dan wijzen de “geleerden” er op, dat die laatste maar in 0,3% van de wereldenergiebehoefte voorziet. Daarbij zien ze over het hoofd dat dit 40 maal zoveel is als 10 jaar geleden. Een stijging in rechte lijn levert over 10 jaar een marktaandeel van 12 – 13% op. Daarna gaat het helemaal snel: één jaar later al zit je dan op 50%! Dat is zelfs onwaarschijnlijk snel.

Immers zullen er ook remmingen in die groei optreden. Daar staat tegenover dat lineair denken wel erg 20e-eeuws (of ouder) is als het om technische ontwikkelingen gaat. Wat dat betreft wil ik graag iedere lezer het boek Exponentiële Organisaties van Yuri van Geest aanbevelen. De computer en internet hebben immers ook veel meer en veel sneller dingen veranderd dan men ooit voor mogelijk hield.

Toch ben ik als jurist jaloers op elk vak en elke branche waarin al lineair vooruit gedacht wordt. In de wereld van de rechtspleging wordt juist jaren tot tientallen jaren achteruit gedacht. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat steeds teruggegrepen wordt op oude rechtspraak (en belangrijke wetten heel oud zijn, zoals de faillissementswet die nog door koningin Emma is aangenomen!). Het vreemde is dat dit niet alleen vakinhoudelijk geldt, maar ook bedrijfseconomisch: minstens 80% van notarissen en advocaten is er heilig van overtuigd dat nieuwe technieken geen wezenlijke veranderingen in hun werk en marktpositie zullen veroorzaken. Als er al een advocaat met iets nieuws komt, wordt hij verketterd; zoals ik zelf mocht ervaren toen ik 10 jaar geleden met AdvoCasso begon en ook met het communiceren met blogs en via nieuwe media. Er tekent zich wat dat betreft langzaam een tweedeling in de advocatuur af, waarbij het conservatieve deel nu nog de overgrote meerderheid vormt.

Voor mijn eigen bedrijf zoek ik echter juist advocaten en medewerkers die begrijpen, dat de toekomst bepalend is voor het succes van je bedrijf en niet het verleden.

Pssst: dit is de goedkoopste personeelsadvertentie die ik ooit geplaatst heb!  

Charles Lückers 

Volg mij op Twitter: @LuckersBA (Sinds kort twitter ik ook elke werkdag over financieel-economische, ondernemings- en soms ook juridische zaken. Voor mij een test of het lukt in 140 tekens elke dag wat zinnigs met diepgang te brengen. Ik hoor het graag van jullie!) 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titelen roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op Charles@luckers.nl