Er bestaat een truc voor huizenbezitters met een dure hypotheek: verkoop je huis aan een goede bekende, huur het voor enkele maanden en koop het binnen een half jaar van deze terug en sluit zonder (hoge!) boeterente een nieuwe hypotheek af met veel lagere rente. Dat kost een paar procent aan overdrachtsbelasting en notaris, maar dat betaalt zich tien- tot twintigvoudig terug als je nog lang een hoge rente (en dus hoge boete bij normale aflossing) had moeten betalen.
Volgens de hypotheekakte is dat volledig toegestaan. Desondanks zijn banken er natuurlijk niet blij mee en noemen ze het schandalig dat particulieren gebruik maken van de hypotheekvoorwaarden (door de bank zelf opgesteld!). Die verontwaardiging is op zich terecht, want zo was het natuurlijk nooit de bedoeling. Dat is echter even begrijpelijk als tegenstrijdig van de banken, want daar waar het de bank uit komt houdt die klanten ook stipt aan contractuele bepalingen, hoe onbedoeld of onredelijk die ook zijn. Bij bijvoorbeeld renteopslagen, kostenverhogingen, eenzijdig opzegging van kredieten e.d. is altijd het antwoord van de bank op het verwijt van onredelijkheid: “we hebben het toch schriftelijk vastgelegd”. Andersom wil de bank echter niet dat die redenering tegen haar gevolgd wordt.
De banken worden daarin opeens spontaan geholpen door onze notarissen. Die hebben zelfstandig besloten om aan de truc niet mee te werken, “omdat die onredelijk zou zijn”. Op zich zou ik daar ook nog wel vrede mee kunnen hebben, ware het niet dat het bij notarissen nooit andersom werkt. Toen ik nog jong en idealistisch was, heb ik weleens geprobeerd een notaris ervan te overtuigen, dat een bank heel onredelijk handelde door klanten aan de kleine lettertjes te houden en bijvoorbeeld hun huis openbaar te laten verkopen via de notaris. Het standaardantwoord van de notarissen was: “het staat in het contract en dus voer ik het uit”.
Nog los van de vraag of notarissen wel hun eigen gevoelens van redelijkheid aan de wereld mogen opdringen, wil ik ze in ieder geval meegeven om dat dan ook naar twee kanten toe te doen: niet alleen ten gunste van de grote klant!
Charles Lückers
P.s.: Iets verkopen om het later onder gunstigere voorwaarden terug te kopen: is dat niet de kern van alle handel en is dat ook niet wat banken doen als ze geld aantrekken om het later tegen een hogere rente uit te zetten en is dat ook niet wat banken met hun eigen aandelenafdelingen doen enz.???
Volg mij op Twitter: @LuckersBA (Sinds kort twitter ik ook elke werkdag over financieel-economische, ondernemings- en soms ook juridische zaken. Voor mij een test of het lukt in 140 tekens elke dag wat zinnigs met diepgang te brengen. Ik hoor het graag van jullie!)
Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titelen roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op Charles@luckers.nl