Skip to main content
Blog

Advocaat via de Hema?

Door 6 december 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Voor €125,00 kun je op de site van de Hema een samenlevingscontract of testament invullen, inclusief de verdere afhandeling door een notaris. Mijn geachte broeders uit het notariaat hebben daar zich luidkeels over beklaagd: het zou beneden hun stand zijn en er zou voor dat geld onvoldoende kwaliteit geleverd kunnen worden en dat soort kreten. Ik vrees dat ze daarmee een bij voorbaat verloren achterhoedegevecht leveren.

Internet verandert de wereld. Zo plukt iedereen huur- en arbeidscontracten van internet, V.O.F.-aktes enz. Vaak zijn de belangen daarvan groter dan van menige notariële akte, waarbij ik het nog niet eens heb over juridische complexiteit. Zelfs menige verzekering- of rechtsbijstandspolis (al jaren lang door Hema aangeboden!) heeft vaak een grotere impact In de praktijk gebeuren daar desondanks zelden ongelukken mee. Verzekeringstussenpersonen en advocaten hebben al veel standaardwerk door internet zien vervallen. Prima, dan kunnen we ons concentreren op de terreinen waar we echt meerwaarde voor ons geld kunnen leveren.

Internet biedt mensen de kans om zich heel goed voor te bereiden op iets als een samenleveingsakte, veel beter dan ongemakkelijk op een notariskantoor allerlei moeilijke woorden over je uitgestort te krijgen; beter voor de klant en een tijdsbesparing voor de notaris. Daarom valt €125,00 voor een stempel en korte controle of men het begrepen heeft, in deze tijd helemaal niet zo slecht te noemen, dit nog los van commerciële voordelen zoals het binnenhalen van nieuwe klanten (ook voor duurdere producten!),  verlaging van de drempels van je bedrijf, aansluiting bij moderne technologie en ervaring opdoen met het verkoopkanaal enz. Kortom: internet verandert ook het notariaat. Je kunt nieuwe technieken gebruiken of ertegen vechten: wat zou het verstandigste zijn?

Mr. Charles Lückers