Skip to main content
Blog

Bowie en FNV

Door 11 februari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Kort geleden ging Bowie failliet, een grote speler op het gebied van recycling van bouw- en sloopafval. Veel concurrenten legden al eerder het loodje. Bowie hield het nog lang vol in een markt die met tientallen procenten was ingezakt en dat al jarenlang. Als dienstverlener aan de bouw en daardoor sterk afhankelijk van aannemers, slopers e.d., kun je dan weinig kanten op. Wat dit soort bedrijven meestal nekt is de enorme investering in kapitaalgoederen zoals vrachtwagens, containers, grondverzetmachines, maar ook groeves en puinbrekers. Aangezien iedereen in de branche de zelfde problemen heeft, zijn er voor die goederen ook geen kopers. De kapitaalslasten blijven op het bedrijf drukken en de bank wordt vaak steeds lastiger.

Het enige dat alsdan nog resteert om uit de rode cijfers te komen, is een personeelsreductie. Daar lag zoals zo vaak FNV echter vierkant voor, dreigde met stakingen en eiste een duur sociaal plan. Uiteindelijk viel Bowie om en stond iedereen op straat zonder een rooie cent. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan FNV; ook de marktsituatie en de terugtredende banken spelen een sterke rol. Een bank doet echter zeker niets als er niet bezuinigd kan worden op de kosten. Hoe vaak zal dit scenario zich de komende tijd dus nog afspelen?!

Ondanks dat FNV zich zelf heel wat te verwijten had en ondanks dat directeur Bontrup het veel langer uithield dan zijn concurrenten, meende FNV hem publiekelijk nog een trap na te moeten geven: “zo’n slechte bestuurder krijgt elk bedrijf failliet”. Nu was Roel Bontrup onder alle spanning inderdaad niet meer de meest aangename man om zaken mee te doen; we hebben dat bij de incassering van enkele grote vorderingen op Bowie zelf mogen merken. Het verschil tussen FNV en Advocasso is wel, dat wij desondanks respect kunnen opbrengen voor een vent die vecht voor zijn tent. En mogen we het eens omdraaien: hoeveel bedrijven gaat FNV nog het faillissement in jagen, ten koste van  o.a. werknemers en crediteuren?!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.