Skip to main content
Blog

Barbertje Weekers

Door 30 januari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Door stuntelig optreden moest Frans Weekers hangen. Jammer, het is een goede vent: eerlijk en slim, wellicht te fatsoenlijk voor de Haagse haaienvijver. Wat hem nekt is een veel te kleine belastingdienst, die een jaar of zeven geleden een enorm takenpakket van de Tweede Kamer erbij kreeg op het gebied van toeslagen. Dat moest van de Kamer ook nog eens vooral heel snel en klantvriendelijk (en dus fraudegevoelig). Dat moest wel fout gaan en het ging ook fout, inclusief een falend automatiseringsproject van vóór de tijd van Frans Weekers.

Wat nu, wanneer hij direct na zijn aantreden de Kamer had gewezen op het onmogelijke eisenpakket van de Kamer. Dan had de Kamer zelf fraudegevoeligheid van het systeem (zoals tot in Bulgarije bekend bleek) moeten terugdraaien. Weekers deed dat echter niet en bleef daardoor continu en steeds sterker achter de feiten aanhollen, totdat hij geen deugdelijk verhaal meer had.

In het bedrijfsleven komen we dit ook vaak tegen: een nieuwe directeur die een hoop rotzooi erft van zijn voorgangers en waarvoor hij in principe dan ook niet aansprakelijk is. Dat laatste wordt hij echter wel wanneer hij die risico’s verzwijgt. Daarbij gaat het niet om een spelletje zwartepieten, maar om het adequaat informeren van met name de crediteuren die erop vertrouwen aan een financieel solide bedrijf te leveren (op krediet).

Nog tot slot: in de politiek is het geaccepteerd dat iemand zelf vertrekt wanneer de grond te heet onder de voeten wordt. Doe dat niet in het bedrijfsleven, want het in de steek laten van je bedrijf en met name dus de crediteuren levert nog eens extra bestuurdersaansprakelijkheid op (en dat terecht)!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.