Skip to main content
Blog

Incasso-Wild-West

Door 20 januari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Als je geen werk hebt en meer dan drie klassen lagere school: neem eens in overweging om een incassobedrijf te starten. Je hoeft niets te kunnen en je ook nergens aan te houden! Heb je problemen met “d’s en t’s”: kopieer gewoon de brief van een van de vele bureaus die achter jouw geld aan zitten. Één tip: ga niet verder dan wat schrijf- en belwerk, want als je gaat procederen dan ga je ook keihard onderuit en dat gaat veel te veel geld kosten! Mocht je een hoge vergoeding voor je werk bedongen hebben, ga dan ook niet naar de rechter, want die schroeft dat flink terug.

Om die redenen zijn er heel wat incassobedrijven die talloze brieven blijven schrijven en op ongelegen momenten dreigtelefoontjes inzetten, maar nooit echt durven door te bijten. Grote bureaus als Intrum Justitia kwalificeren wij persoonlijk ook onder die categorie, ook al zijn zij lid van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso Ondernemingen (NVI). Die club pretendeert netjes en deskundig te zijn, maar daar valt het nodige op aan te merken, zowel qua deskundigheid, slagvaardigheid als wel de door haar leden in rekening te brengen kosten.

Bij de meeste deurwaarders zit je dan al wat beter, ook al lukt het zelfs ons steevast niet om vooraf inzicht te krijgen in de kosten en de omvang en snelheid van hun werk, laat staan dat daar sluitende afspraken over te maken zijn. Overigens kunnen advocaten er ook wat van op dat gebied. Daarbij roept minimaal de helft van de advocaten dat ze ook goed zijn in incasso’s, dit terwijl ze er vaak nog geen vijf per jaar doen en er qua organisatie helemaal niet op zijn ingericht. Wat dat betreft blijven de meesten ook qua kwaliteit en snelheid achter bij deurwaarders. Zeker op het gebied van huur- en consumentenvorderingen zijn deurwaarders meestal veel sneller en (dus) beter.

Wat zakelijke incasso’s betreft zijn gespecialiseerde incassoadvocaten het meest geschikt. Of een advocaat daarin echt gespecialiseerd is valt makkelijk uit zijn website op te maken. Als daar niet duidelijk staat beschreven hoe men werkt, wat het kost en men incasso’s niet online kan aanmelden en 24 uur per dag volgen,  dan beunt die advocaat op incassogebied er gewoon maar wat bij.

Samenvattend: ga nooit in zee met een incassobureau, deurwaarder of advocaat, wanneer er geen werkwijze en vast tarief voor het incassotraject op de website wordt gegarandeerd. Realiseer u daarbij voorts, dat kwaliteit geld kost: bureaus die het helemaal voor niets doen, zullen er ook weinig voor doen. Dat kost niets, maar je haalt ook je vordering niet binnen! Daartegenover verhalen goede bureaus hun kosten in de meeste gevallen op de debiteur en dat is dan nog eens ècht gratis (en toch je geld binnen)!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.