Skip to main content
Blog

Accountants mogen een vuurwapen dragen

Door 17 januari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

De overheid heeft het beroep van accountant zo gevaarlijk geacht, dat accountants bij hun werk een vuurwapen mogen dragen. Bedoeld is dan de Filipijnse overheid, hier nog niet. Menige accountant zou echter ook hier zich wat beter willen kunnen verdedigen, maar dat dan tegen aansprakelijkstellingen. Zo wordt dik twintig jaar na het faillissement van DAF de accountant door crediteuren aansprakelijk gesteld wegens te gunstige jaarcijfers. Hopelijk loopt de verzekeringspolis uit die tijd nog!

Er wordt tegenwoordig uit alle standen op accountants geschoten, met name de Vereniging voor Effecten Bezitters schiet nogal losjes uit de heup. Zo stelt de VEB de accountant van Ballast Nedam aansprakelijk voor de omkoopaffaire in Saoedi Arabië. Daar hebben de aandeelhouders van Ballast Nedam echter nooit schade door geleden. Sterker nog: met het betalen van steekpenningen behaalde Ballast Nedam juist behoorlijke winsten in het Midden-Oosten.

Bij faillissementen van niet-beursgenoteerde bedrijven komen we ook geregeld veel te gunstige jaarcijfers tegen. Echter hebben de accountants bij kleine bedrijven meestal slechts een samenstellingsopdracht en voeren ze geen daadwerkelijke controle uit. Anders gezegd: ze verwerken de aangevoegde gegevens tot een jaarstuk. Slechts wanneer overduidelijk had moeten zijn dat die cijfers niet konden kloppen, kan ook de accountant door de schuldeisers aansprakelijk gesteld worden, als de curator dat al niet eerder heeft gedaan. De gedachte daarachter is, dat crediteuren door te gunstige jaarcijfers in verleiding zijn gekomen om zaken te doen (op krediet), met een bedrijf dat dus achteraf niet kredietwaardig is gebleken. Erg makkelijk zal dat overigens niet aan te tonen zijn.

Heerlen / Maastricht,

Advocasso

Esther Loffeld / Charles Lückers