Skip to main content
Blog

“Financiering van boven”

Door 10 januari 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Het is geen financiering in de eigenlijke zin van het woord en in feite zou het iets heel natuurlijks moeten zijn, maar de belangrijkste geldbron voor bedrijven blijft toch gewoon betaling van hun facturen. Van onderop verloopt die geldstroom behoorlijk netjes: consumenten betalen veelal contant of zelfs vooruit en kleine bedrijven betalen hun leveranciers, bank, belastingen, verzekeringen enz. ook meestal snel.

Andersom verloopt die geldstroom van groot naar klein heel wat minder soepel: zowel overheid als grootbedrijf betaalt matig tot ronduit slecht. Bij de overheid zagen we in 2013 een lichte verbetering. Daartegenover rekten bedrijven als KPN, Douwe Egberts en niet te vergeten onze grote aannemers, hun betalingstermijnen vaak gigantisch op, tot 4-6 maanden toe! Vooral leveranciers in zwakkere branches accepteerden dat uit angst omzet te verliezen. Zij komen daardoor echter zelf vaak in forse financiële problemen.

Zoals altijd is angst een slechte raadgever en dus ook hier. Als dit collectief niet wordt geaccepteerd, kunnen de KPN’s, DE’s en BAM’s van deze wereld die schandalige betalingsmoraal niet volhouden. Los daarvan gebeurt het maar heel zelden, dat men een klant kwijtraakt als men op fatsoenlijke doch besliste wijze om zijn geld laat vragen!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.