Skip to main content
Blog

2014, het jaar van de terugtrekkende banken

Door 31 december 2013oktober 22nd, 2018No Comments

De laatste jaren waren we als ondernemers al niet erg blij met de magere kredietverstrekking door onze banken. Inmiddels worden dat er ook nog eens steeds minder. Fortis viel om, SNS en Van Lanschot staakten hun zakelijke activiteiten, terwijl Deutsche Bank terug ging van 13 naar 2 filialen (in heel Nederland) en er 13.000 klanten uit gooide en nog 5.000 staan in de wachtrij.

ING was van de grootbanken de eerste die sterk inkromp. ABN Amro voert thans in hoog tempo een afslankingsoperatie uit, waarbij zelfs grotere steden worden afgescheept met niet veel meer dan een veredelde baliefunctie voor het MKB. Dat moet begin 2014 al afgerond zijn. Tegelijkertijd snijdt Rabobank drastisch in het aantal kantoren en in het personeelsbestand.

Op zich is dat allemaal niet geheel onlogisch, met name internet heeft veel simpele activiteiten overgenomen. Vanuit ondernemersoogpunt valt echter sterk te betreuren dat het aantal accountmanagers terugloopt en met name dat deze ook nog eens op afstand worden gezet en niet meer bekend zijn met lokale problematieken en ook bij probleemgevallen geen natuurlijk aanspreekpunt meer zijn zoals in het verleden. De persoonlijke component verdwijnt daar in hoog tempo en dat is met name straks bij problemen geen fijn vooruitzicht.

Een lichtpuntje? Ja: ING, die als eerste sterk het mes in de organisatie zette, lijkt juist op lokaal gebied weer wat actiever te worden en probeert weer duidelijker zichtbaar te zijn in de markt. Verder melden investeerders zich en komen alternatieve financieringsvormen en samenwerkingen naar boven, zelfs met steun van overheid en werkgeverorganisaties. MKB Nederland pleit daarvoor, maar zie ook de Garantieregeling BMKB en de Qredits-regeling. Kijk ook eens op Credion.nl, een advies van F4B in Beek.

Met andere woorden: oude wegen lopen steeds vaker dood, maar wie actief op zoek gaat zou wel eens blij verrast kunnen zijn in 2014 over zijn financieringsmogelijkheden.

Mr. Charles Lückers

Mr. Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiën, jaarrekeningen en (bescherming tegen) faillissementen. Hij schrijft deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen te reageren op info@luckers.nl