Skip to main content
Blog

De in zichzelf gekeerde advocaat

Door 18 mei 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Laatst beschreef ik hier hoe advocaten meer dan 2000 jaar een succesvol businessmodel hadden door met toga’s, dure woorden en ondoorzichtige procedures hun wereldje voor buitenstaanders af te sluiten. Veel advocaten leven nog altijd in de mooie cocon en staren zich blind op hun kennis van het recht en van procedures. Zij denken dat ze zo uniek en onvervangbaar zijn.

Internet en big data maken echter die kennis voor iedereen bereikbaar en procedures toegankelijk. De focus op alleen deskundigheid verblindt hen voor wat buiten gaande is. Daarbij wordt deskundigheid ook nog eens vaak contraproductief ingezet.

Er is een oude definitie voor wat een deskundige is: iemand die je binnen de kortste tijd kan vertellen waarom iets onmogelijk is. Een variant voor advocaten daarop is: de deskundige kan je vertellen, dat het allemaal nog veel erger is dan je dacht en dat er dus nog veel zwaardere maatregelen en veel hardere procedures nodig zijn.

Neutraal uitgedrukt: door zijn (inderdaad aanwezige!) kennis en ervaring op het gebied van wet, rechtspraak en literatuur kapselt de advocaat zijn cliënt in zijn eigen belevingswereld in (artsen en andere experts doen overigens niets anders). Kennis als ballast in plaats van als motor! Dat geldt ook voor advocaten die van zichzelf roepen, dat ze denken in oplossingen: dat zijn te vaak toch weer louter juridische oplossingen.

Mensen en ondernemingen hebben echter geen juridisch probleem: ze hebben een praktisch, emotioneel of zakelijk punt waar ze zelf niet uitkomen. Daarin kan een advocaat met zijn ervaring op het gebied van conflictvermijding en -oplossing hulp bieden. Daarvoor moet hij dan wel denken vanuit de cliënt en diens omgeving en niet vanuit zijn eigen wetboek. Mijd dus ook elke advocaat die direct over procedures, contracten, wet of rechtspraak begint.

Verwacht overigens niet dat de traditionele uurtje-factuurtje-advocaat snel uit zichzelf anders gaat denken, want voor hem is die ouderwetse gang van zaken veel te profijtelijk en hij voelt zich veel te lekker in die veilige zelf gevormde cocon (nog wel………………………….).

 

Charles Lückers

 

Volg mij op Twitter: @LuckersBA

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titelen roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl

Vanaf vandaag twitter ik ook elke werkdag over financieel economische en soms ook juridische zaken. Voor mij een test of het lukt in 140 tekens elke dag wat zinnigs met diepgang te brengen. Ik hoor het graag van jullie!