Skip to main content
Blog

De onzin van Prinsjesdag

Door 17 september 2019No Comments

Mijn communicatie adviseur Jan Scheele vindt het belangrijk dat ik een blog schrijf over Prinsjesdag. Nu is Jan briljant (Caesus.nl), maar ook een jonge en nog wat naïeve CDA-er en met nog veel ontzag voor Den Haag en zijn instituties. Die fase heb ik zelf al gehad en zeker bij een premier die er trots op is dat hij geen visie heeft, moet ik ervoor waken dat ik niet cynisch word.

Daarbij is Prinsjesdag voor mij slechts een show: van alles wat er beloofd wordt komt maar al te vaak heel weinig uit (winstbelastingverlaging voor bedrijven!!). Daarbij heeft Keynes dit jaar exact een eeuw geleden zijn eerste boek over de economie geschreven en later zijn ideeën uitgewerkt, dat er geïnvesteerd moet worden door de overheid in crisistijden en daartegenover bezuinigd in goede tijden. Ook dat heeft Rutten nooit begrepen. Nu gaat hij opeens met geld strooien op het moment van hoogconjunctuur (is het soms omdat er verkiezingen aan komen?!), terwijl in de crisis een paar jaar terug, hij juist had moeten investeren in bouw, wegen en de financiering door banken aan MKB en huizenbezitters op gang had moeten houden.

Daarbij vind ik het altijd gevaarlijk als politici en ambtenaren (teveel) geld hebben. Dat zie je mooi in Maastricht en minder mooi in Heerlen. Maastricht wilde in de jaren ’60 het Stokstraatkwartier slopen, maar had daar toen geen geld voor. Nu is het de parel van de stad. In Heerlen hadden ze toen helaas door de bloeiende mijnindustrie wel voldoende geld, met als gevolg dat alle mooie gebouwen gesloopt werden en vervangen door architectonische doodzondes en een totaal misplaatst (letterlijk!) Winkelcentrum ’t Loon. Pas 60 jaar later met het Maankwartier hebben we weer een gebouw om trots op te zijn in Heerlen.

Kortom, ambtenaren en politici en geld: dat is geen goede combinatie (en dan heb ik nog niet eens over Draghi)!

Charles Lückers,

Financieel Advocaat