Skip to main content
Blog

Doorstart Taxi van Meurs

Door 30 mei 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Mooi interview in LD / De Limburger op 29 mei over de doorstart uit het faillissement van Taxibedrijf Van Meurs uit Simpelveld: een gedegen maar ambitieuze ondernemer die veel groeikansen zag in het verleden en die deze ook vaak greep en zo uitgroeide tot een van de grootste taxibedrijven in Zuid-Oost Nederland.

Helaas liet hij -zoals zoveel snelgroeiende ondernemingen- na om verschillende soorten werk en de verschillende locaties goed te verdelen over aparte B.V.’s. Toen opeens enkele bedrijfsonderdelen door bezuinigingen bij de overheid in financiële problemen kwamen, trok dat het hele bedrijf mee in een faillissement. Hij had zich die ellende en kosten kunnen besparen wanneer de verschillende activiteiten en locaties in aparte B.V.’s waren ondergebracht. Als er dan daarvan enkele heel slecht zouden gaan, zouden die apart gesaneerd kunnen worden, zelfs vaak nog zonder faillissement en zeker zonder risico’s voor de gezonde delen van het bedrijf.

Let wel: het is niet de bedoeling dat je al vooraf gaat toewerken naar (deel-) faillissementen, maar je moet je als onderneming wel wapenen tegen worst-case-scenario’s. Een bestuurder die dat niet doet, zou juist wel eens zelf aansprakelijk gesteld kunnen worden. Vooral wie afhankelijk is van overheidsfinanciën kan als ondernemer te maken krijgen met plotsklaps sterk teruglopende omzetten en gewijzigde omstandigheden, terwijl diezelfde overheid het nagenoeg onmogelijk maakt om in zo’n geval adequaat in het personeelsbestand te snijden. De overheid (enerzijds als monopolist en anderzijds als regelgever) is er niet vies van om op die wijze een ondernemer compleet in de mangel te nemen en dat kan de allerbeste overkomen!

De les daaruit: als zich een mooie kans aandient op nieuwe omzet, zorg dan dat je bedrijf zo wordt ingericht dat de rest van het bedrijf geen risico’s loopt. Les twee (voor iedereen die voor de overheid werkt of op andere manier in de problemen zou kunnen komen): bekijk nu al hoe je flexibiliteit kunt inbouwen wanneer er weer ergens bezuinigd gaat worden of omzet weg valt enz.

p.s.: uit het bericht op Wij Limburg van vrijdagmiddag 29/5, blijkt dat deze ondernemer die les in ieder geval geleerd heeft!

Charles Lückers