Skip to main content
Blog

Een gezellige Rabo borrel

Door 26 januari 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Maandag 25 januari was ik op de perfect georganiseerde nieuwjaarsbijeenkomst van Rabo Maastricht en had daar heel hartelijke gesprekken met veel bankmensen. Vaak zijn buitenstaanders daar verbaasd over en wel vaker krijg ik de vraag waarom ze mij nog uitnodigen na al mijn kritiek op banken en mijn vele gevechten als advocaat daarmee.

Het antwoord is simpel en klinkt ook steevast door in mijn columns: ik heb veel respect voor het overgrote deel van de mensen op de werkvloer: van accountmanagers, kredietbeoordelaars tot en met de kantoordirecteuren en ook regionaal. Waar het fout gaat bij de banken is aan de top: een zwabberend beleid (waar de medewerkers ook gek van worden), blind gericht op kortetermijnwinst en vooral een totaal onvermogen om zelfs de grootste fout toe te geven. Vanuit mijn eigen professie voeg ik daar nog aan toe: de steevaste keuze van met name ING en ABN AMRO voor advocaten die de tactiek hanteren van de verschroeide aarde (zie mijn column van vorige week over de advocaat van ING Bank). Ik vraag me al jaren af wat de banken en verzekeringsmaatschappijen bezield in de woekerpolis- en renteswapdossiers. Ook al besparen ze enerzijds miljarden door hun agressief-defensieve instelling, het kost hen minstens evenveel aan nieuwe omzet vanwege het geschonden vertrouwen bij (potentiele) klanten. Gelukkig begint men dat blijkens de krantenberichten van de laatste tijd ook een beetje te beseffen.

Terugkomend op het begin van het artikel: van dit alles balen bankmedewerkers op lager niveau ook en die kijken hun cliënten ook liever recht in de ogen (en de meeste kunnen dat).

Is het dan allemaal halleluja op dat niveau? Nee natuurlijk niet: ook daar zijn mensen die de vorige eeuw nog niet achter zich hebben gelaten en met name ook bij Bijzonder Beheer kom ik helaas toch nog te vaak medewerkers tegen die te ver van de klant zijn afgedreven. Tja, dan ga ik er ook maar wat harder in………………….

 

Charles Lückers

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl