Skip to main content
Blog

Een nieuwe lente en veel nieuwe techniek, maar moet je al dat nieuws volgen? een gedachtenwisseling met blockchain expert Jan Scheele

Door 28 maart 2019No Comments


CL: Om te beginnen Jan: van GDPR, AVG en privacy krijg ik inmiddels vooral jeuk. Als kleine ondernemer loop ik tegen allerlei beperkingen aan, terwijl de grootste criminelen op dat vlak vrijelijk hun gang gaan. Ik denk dan aan Facebook, Google, maar ook zeker onze eigen “brave overheid”. Ik schreef het je eerder al: privacy is een geweldig iets en elk ondernemer zou het gewoon puur vanuit kwaliteitsdenken naar zijn klanten toe heel strikt moeten toepassen, maar de aan privacy verdienende ‘maffia’ heeft het verziekt door vooral angst te kweken en iedereen te bombarderen met kleine lettertjes, contracten en waarschuwingen. Zo trap je het allermooiste beestje nog dood. 


JS: het heeft de meeste ondernemers die ik ken, inderdaad veel slapeloze nachten bezorgd en zorgt nog dagelijks voor de meest bizarre en belachelijke situaties.
Ik vond de gedachte er achter echter wel goed; de schandalen rondom bijvoorbeeld Cambridge Analytica / Facebook, maar ook de ongekende macht van de 5 grote internetgiganten (Facebook, Google, Amazon, Apple, Netflix), laten zien dat dit wel echt nodig was. Veel bedrijven zijn zich helemaal niet bewust wat voor risico’s ze lopen met de data die zij hebben van klanten. De vele, vele hacks hebben voor zoveel ellende gezorgd, dat het goed is dat ondernemers en organisaties een ‘wakeup call’ hebben gekregen en alles eens goed hebben doorgelopen en hopelijk, waar nodig, hebben verbeterd. Uiteindelijk gaat een overheid echt geen kleine ondernemer een boete geven, omdat ze geen verwerkingsregister heeft… daarvoor is never nooit capaciteit. Verschillende experts die ik spreek, geven dan ook vooral aan dat het een ‘signaal’ was vanuit de EU richting de grote data slurpers.

CL: Internet Of Things: dit wordt zo groot, dat het mijn simpele bevattingsvermogen te boven gaat.
Op de Smart Services Campus in Heerlen zijn onder andere Conclusion (heel breed) en Chipmunk (specifiek voor de zorg) daar verdomd goed mee bezig. Ik volg het met bovengemiddelde interesse

JS: de recente technologiebeurs CES in de VS liet al zo waanzinnig veel praktische IoT producten zien, dat dit niet lang meer zal duren. Vooral nu de blockchain technologie een aantal grote obstakels voor de implementatie (waaronder data veilig te gebruiken) heeft weggenomen. Het is net als bijvoorbeeld de ‘sharing economy’; de ontwikkelingen gaan nu razendsnel in de VS en voor dat je het weet, landt het concept in Europa met vele miljarden investeringsgeld, om heel snel het gemeengoed te maken voor onze maatschappij.

CL: AI (kunstmatige intelligentie): Dat wordt het echt helemaal, zelfs voor mijn vak als advocaat. Alles wat repeterend is zal als eerste door algoritmes worden overgenomen en gelet op hun vermogen om er zelf dingen bij te leren, zal het al snel niet bij het repeterend werk blijven. Sterker nog: ik denk dat 70% van het huidige advocatenwerk verdwijnt binnen 5 jaar. Ik denk echter ook dat er 50% nieuw werk voor terug komt (en die andere 20% is mooi vrije tijd!). Dit blijf ik dus wel volgen

JS :ben ik met je eens. Ik denk dat het nog wel sneller gaat en nog meer impact gaat hebben. Alle grote bedrijven zien dit echt als de technologie die voor een waanzinnige impact gaat zorgen op ons als mensheid. Jij geeft 70% van het werk aan wat wordt vervangen, maar er zijn al verschillende startups in o.a. de VS en Israel, die letterlijk alle taken hebben vervangen door een AI-module. Sterker nog, er zijn zelfs al verschillende AI-toepassingen, die de processen al vele malen hebben versneld, verbeterd en vele oplossingen hebben toegevoegd. Idee voor jullie om eens met een dergelijke app te gaan experimenteren?

CL: We hebben veel ervaring opgedaan (en geld verloren) toen wij een paar jaar geleden zelf dachten met een intelligente bockchain app een heel nieuw product in de markt te zetten, helaas waren we daar echt te vroeg mee: mooi leergeld voor onze eigen advocatenpraktijk!

CL: Blockchain: komt wellicht wat later dan AI en zit momenteel wat het verdomhoekje. Sterk vergelijkbaar met internet 25 jaar geleden: traag en voor veel zaken nog niet bruikbaar maar, maar straks blijkt dat er toepassingen zijn waar we nu nog helemaal niet aan gedacht hebben. Laten we eens ophouden met proberen bestaande processen in blockchain onder te brengen, maar heel nieuwe concepten laten ontluiken!

JS: net als de ontwikkeling van het internet, gaat de blockchain technologie nu door de ‘slope of disillusion’ heen van de Gartner Hypecycle. De hype is er af; vele miljarden euro’s zijn verloren door speculeren met cryptovaluta en door het experimenteren van bedrijven met de technologie, zonder concrete uitkomst. Waar weinig over wordt geschreven, is de waanzinnige hoeveelheid werkende toepassingen, die nu al zichtbaar voor een geweldige impact zorgt; van efficiëntere supply chain en allerhande oplossingen voor vluchtelingen, tot de waanzinnige financiële voordelen. Er wordt weinig over geschreven, maar er wordt ontzettend veel ontwikkeld en in 2019 echt op heel veel vlakken doorbraken verwacht. Maar, net als met het internet, gaat het zeker nog 5 jaar duren voordat we echt de massa adoptie zien.

CL: Bitcoin: daar zijn wij twee het eens echt niet over eens. Het heeft nog altijd nauwelijks praktisch nut en in andere munten zie ik heel wat meer potentie. Het begin was fantastisch, maar de klok tikt niet gunstig voor de Bitcoin. Er geld in stoppen is pure speculatie, want waarde heeft het nu nog niet (hooguit een grotendeels kunstmatige koers, vooral opgestuwd door hebzucht). Digitaal geld en digitaal betalen is voor mij wel absoluut een fantastische mogelijkheid. Waarom zouden we nog sparen en betalen via een bank, als het ook rechtstreeks van computer tot computer (of per smartphone of zelfs kleiner) kan?! Laten we dus niet meer praten over cryptocurrencies, maar over digitaal geld. Ik denk dat dat voor heel wat mensen heel wat begrijpelijker is en ook dat zal net als blockchain de basis kunnen zijn voor dingen die zo nieuw zijn, dat we het ons nu nog niet eens kunnen voorstellen

JS: dat zegt iedereen die niet op tijd heeft gekocht, of in december 2017 19k per munt aftikte! 😉 ik zie de Bitcoin nog steeds als de ‘Mother of all coins’ en zie het ook niet verdwijnen. Inmiddels zijn er al wel vele tientallen snellere en betere munten in omloop, maar ik zie Bitcoin nooit verdwijnen, maar juist net als goud, de standaard worden. Dat zie je nu ook al met het aankopen van de meeste cryptovaluta en berekenen van de prijs; gaat allemaal in Bitcoin.

CL: Tja, wie heeft meer “verloren”: degenen die in december 2018 niet verkocht hebben, of degen die er nooit instapten?!