Skip to main content
Blog

Wat als de Bitcoin nú boven de $100 zou stijgen?

Door 20 december 2018februari 14th, 2019No Comments

Charles Lückers:Jan, stel eens dat de Bitcoin nu tot een koers van $100 zou stijgen, zou dat niet fantastisch zijn?!

 Jan Scheele: Op het moment van schrijven is hij volgens Coinmarketcap toch echt $3000 waard?

 Charles Lückers: Nee Jan, dat is wellicht wat de gek er nu voor geeft, oftewel de koers. De waarde van de Bitcoin en alle andere cryptocurrencies ligt in de toekomst van het digitale geld, dát heeft waarde! Dankzij digitaal geld zijn we straks geen kosten meer kwijt aan bancair betalingsverkeer en niet meer afhankelijk van manipulatieve politici. Ik ben volledig overtuigd van die techniek, maar de toekomst zal moeten uitwijzen of het zal slagen. Per nu valt nog weinig waarde daaraan toe te kennen, daarvoor is het systeem ook nog te traag en te labiel.

 Jan Scheele: Dus jij zingt mee in het koor van alle zwartkijkers die zeggen dat de Bitcoin een idioot verzinsel is, waar niks achter zit. Ze baseren zich dan op die snelle koersstijging in 2017 en de harde val van 2018 en schreeuwen nu “zie je wel dat het onzinnig is”.

Charles Lückers: Nee, de waarde van iets is niet afhankelijk van de blinde hebzucht en speculatiedrift van de mens. Twintig jaar geleden legden de mensen ook miljarden op tafel voor waardeloze aandelen als KPNQwest en World Online. Dat deed echter niets af aan de waarde zelf van telecommunicatie en internet en de gigantische ontwikkeling daarvan. Met blockchain en de Bitcoin zal dat hetzelfde gaan; ook dat is nu nog vaak traag en onbetrouwbaar en met veel kinderziektes, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Nogmaals: je kunt de waarde en kwaliteit van een product niet afmeten aan de domheid die over mensen neerdaalt als er dollartekens in hun ogen verschijnen. Van mij mag die koers terugvallen tot onder de $100 en dan is voor mij blockchain en de potentie van digitaal betalen nog even springlevend, wellicht zelfs nog sterker.

Jan Scheele: 
Ja en dan te bedenken, dat er naast de Bitcoin ook nog de algemene blockchain-techniek bestaat en daar verdwijnen kinderziektes als sneeuw voor de zon. Die techniek is wat mij betreft nu al geslaagd en ontwikkelt zich met grote sprongen verder; let maar eens op de komende maanden! Maar los daarvan: hoe kom je in hemelsnaam aan die $100?

 Charles Lückers: Nou heel simpel. Ik ga daarvoor terug naar 2012, het eerste jaar waarin de koers van de Bitcoin langere tijd boven de $1 noteerde. Stel hij was aan het eind van dat jaar verdubbeld tot $2 en in het jaar daarop tot dollar $4 en zo door telkens verdubbeld in 2014/2015/2016/2017 naar 8/16/32/64; dan zou hij nu eind 2018 naar $128 stijgen. Zo’n verdubbeling per jaar noem je een exponentiële groei, de meetlat voor succesvolle internetbedrijven. Wat is er nu mooier dan een jaarlijkse verdubbeling? Als dat zo door gaat zou eind 2019 $256 bereikt worden, en in 2020 $512 en in 2021 $1024. Fantastisch toch, iets dat 10 jaar lang elk jaar verdubbeld?!
Dan hoor je al die criticasters niet meer. Die bubbel van vorig jaar is echt heel verstorend geweest voor een goed beeld op de Bitcoin.

Jan Scheele: 
Oh, als je dat bedoelt, bedenk dan dat heel wat bedrijven nog veel sneller zijn gegroeid, vaak ook met een tijdelijke terugval. Desondanks zal zo’n terugval tot onder de $100, desastreus zijn voor alle mensen die geïnvesteerd hebben in dure apparatuur om het Bitcoinnetwerk in de lucht te houden, maar daarnaast ook voor ruilbeurzen zoals Binance en Coinbase. Mijn goede vriend Vince Meens heeft met een aantal anderen juist een fantastisch platform gereed voor het simpel aankopen en beheren van Bitcoins en andere cryptovaluta, onder de naam BLOX. Zie jij zijn businessmodel dan ook wegvagen hiermee?

Charles Lückers: 
Helemaal niet: handelsbeurzen verdienen juist aan grote koersmutaties. Voor hen is het ook goed wanneer ze straks kunnen groeien vanuit een goed fundament en reële waardes; ook zij gaan vervolgens ervan profiteren als de koers stijgt. 
Daarbij heb ik met de grote industrie van Bitcoinminers geen enkel medelijden. Waarschijnlijk zit zo’n 80% daarvan (en van alle Bitcoins op de wereld!) in een kleine regio in China, waar supercomputers een machtspositie hebben bezorgd aan hun volstrekt duistere (op zijn best gezegd: onbekende) Chinese eigenaren. Juist in een land als China en met de macht van de regering aldaar en hun niet altijd even positieve IT-ethiek, zie ik dat juist als de grootste bedreiging voor de Bitcoin en dat mag van mij met een luide knal exploderen; daar hoef ik geen Trump voor te zijn.

 Jan Scheele: Dus je wilt terug naar de zuivere initiële wereld van Cyberpunks en andere techneuten en hun idealen over een bankvrij en regeringsonafhankelijk betaalsysteem en zonder korte termijn speculanten? En dan van daaruit rustig groeien en eerst alle kinderziektes er uit halen…….?

 

Charles Lückers: 
Ja , dat lijkt me een mooie kerstgedachte!