Skip to main content
Blog

Groei kost geld!

Door 15 augustus 2014oktober 22nd, 2018No Comments

De kop van dit artikel is een les die van alle tijden is en die wij absoluut kunnen onderschrijven. Daarop verder aan sluitend uit onze praktijk: “er gaan evenveel bedrijven kapot door (te snelle) groei, als door teruglopende omvang”. Als we de geleerden mogen geloven en we echt een periode van groei tegemoet gaan, dan betekent dat ook een grotere behoefte aan financiering. De kost gaat niet alleen voor de baat uit, maar meer omzet betekent ook meer debiteuren en investeringen en dus ook zo meer behoefte aan voorfinanciering enz.

Vroeger was het gemakkelijk: als het goed ging stonden de banken klaar om die groei te financieren. Dat is echter een tijd die voorlopig niet meer terugkomt en het geld moet dus ergens anders vandaan komen.

Dat brengt ons bij de derde wet uit onze incassopraktijk: in goede tijden lopen betalingstermijnen eerder op, dan af. En omdat we toch bezig zijn ook nog maar een vierde wetmatigheid (of is dat gewoon dezelfde als de tweede?): groeien is per definitie risicovol en leidt tot meer faillissementen.

Zorg dat u als leverancier de rekening van de groei en risico’s van uw klanten niet betaalt en er al helemaal niet onbetaald bij blijft!

Esther Loffeld / Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.