Skip to main content
Blog

Grote bouwers in de problemen: de kleineren gaan het betalen

Door 11 juli 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Door blunders en door voor te lage prijzen in te schrijven maken grote bouwers als BAM en Ballast Nedam verlies en dreigen er problemen met hun eigen banken. Vooral bij Ballast speelt dat al langer, maar bij BAM wordt het probleem ook heel acuut. De gevolgen laten zich raden: het krediet dat ze bij hun bank niet krijgen, zullen ze bij hun leveranciers en onderaannemers gaan halen en dus worden de betalingstermijnen nóg verder opgerekt. Hoe die kleinere bedrijven aan voldoende geld moeten komen om te overleven, dat interesseert in dit land blijkbaar niemand. Met name onze overheid is en blijft zelf heel laks met betalen en de regering beperkt zich tot wat symbolische maatregelen om betalingstermijnen terug te dringen.

We hebben weliswaar een wet die betalingstermijnen in principe tot 30 dagen terugbrengt, maar leveranciers en onderaannemers zijn zo bang om een opdrachtgever te verliezen, dat ze vaak nog liever die lange betalingstermijn accepteren, ook al gaan ze er zelf aan onderdoor. Wij denken dat de enige oplossing toch echt  is, dat iedereen duidelijk voor zijn rechten opkomt en bedrijven als BAM en Ballast Nedam stipt aan de  betalingstermijnen houdt. Zij kunnen al lang niet meer zonder onderaannemers en leveranciers en uiteindelijk moeten ze dan wel op tijd betalen. Met het verlies van opdrachten valt het in de praktijk heel erg mee: die grote bedrijven begrijpen zelf best wel dat ze hun problemen niet op de kleinere moeten afwentelen en dat die terecht voor hun geld opkomen. Alleen, zolang ze de kans krijgen, grijpen ze hem ook. Wie hen die kans geeft, moet vervolgens niet klagen………………….,men heeft het zelf in de hand!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.