Skip to main content
Blog

Snellere rechtspraak (en eenvoudiger en begrijpelijker)

Door 23 juni 2014oktober 22nd, 2018No Comments

De afhandeling van gerechtelijke procedures tussen bedrijven is de afgelopen 15 jaar met 30% versneld. Duurde het eind vorige eeuw nog gemiddeld 20 maanden, nu staat daar 14 maanden voor (met grote uitschieters!). Het streven van de Raad voor de Rechtspraak is om dat de komende vier jaar met nogmaals 40% te verkorten. Dat geldt ook voor zaken waarin geen verweer gevoerd wordt, zoals de meeste incassozaken. Momenteel vergen die gemiddeld zes weken en dat moet dus drie tot vier weken worden.

Met automatisering heeft de rechtspraak nooit voorop gelopen, maar nu ligt er een plan om op korte termijn daarin een behoorlijke inhaalslag te maken. Dat moet ook heel goed kunnen, want veel werk is natuurlijk standaard. Neem bijvoorbeeld incassodagvaardingen: als daar een bepaald format voor wordt voorgeschreven, wordt dat automatisch vertaald in een vonnis en de communicatie tussen rechtbank en advocaat kan digitaal verlopen.

Advocasso heeft het eigen proces al geheel gedigitaliseerd en zou dus zo kunnen aansluiten op het systeem van de rechtbank. Dat moet nogmaals een versnelling van 50% en een even grote kostenbesparing opleveren. Nu is het al zo dat onze opdrachtgevers een opdracht geheel digitaal aanleveren, mede kunnen aansturen en 24 uur per dag kunnen raadplegen en zo verloopt ook grotendeels de communicatie met de debiteuren. Het stokt nu nog alleen maar richting rechtbank. Die dure flessenhals wordt dus echter naar verwachting ook binnen één à twee jaar opgeruimd. Niet iedereen zal het zo ervaren, maar wij schatten de positieve gevolgen daarvan hoger in dan bijvoorbeeld de elektrificatie van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen of het wegnemen van zomaar ergens een file op de Nederlandse wegen (en véél goedkoper!).

Bron: Jaarplan 2014 Raad voor de Rechtspraak

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.