Skip to main content
Blog

Het beslag van Wiegel

Door 28 augustus 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Vorige week werd beslag gelegd voor een schadeclaim van €7.000.000,00 op de huizen van Hans Wiegel. Als commissaris van een vastgoedfonds had hij zitten slapen en wordt nu door de gedupeerden daarop aangesproken. Zijn partijgenoot Loek Hermans wacht eenzelfde rol voor zijn falen als toezichthouder bij thuiszorgconcern MEAVITA. In dit geval twee VVD-ers, maar er mag wat dat betreft nog heel wat verwacht worden van de talloze PvdA-ers die een toezichtfunctie in de sociale wereld hebben en nog meer CDA-ers in zorg en huisvesting. Ook de voormalig bestuurders van SGL, zullen niet elke nacht even goed slapen.

Commissarissen en toezichthouders: het is de bedoeling dat zij de directie adviseren, maar zeker ook controleren. Dat vereist een oplettende en kritische houding ten opzichte van die directie. In de praktijk komt het daar zelden van. Men ziet het als een erebaan, status, een stuk macht of ze zijn ronduit als vriendje van de directeur aangetrokken. Vooral dat laatste is natuurlijk niet met de bedoeling gedaan om lastig te gaan doen.

Bij een kerk- of schoolbestuur was dat vroeger ook allemaal niet zo spannend. Inmiddels gaan echter bij menige instelling er per jaar miljoenen tot honderden miljoenen doorheen en het toezicht daarop wordt door de wetgever als iets serieus gezien. Als het misgaat (en noem maar eens een sector waar dat risico er heden ten dage niet meer is!) dan zullen de toezichthouders zich moeten verantwoorden ten opzichte van schuldeisers en/of curator. Als men de goede kritische instelling heeft gehad, valt weinig te vrezen, maar voor hoeveel van hen gaat dat op………………?!

Mr. Charles Lückers

Lückers Bedrijfsadvocaten

Heerlen / Maastricht