Skip to main content
Blog

Advocatentarieven: we hebben het zo slecht nog niet in Limburg

Door 5 september 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Na apothekers, verzekeringsagenten, notarissen, enz. staan nu ook de inkomsten van advocaten onder druk. Met name de Randstad-tarieven van €600,00 voor een partner en €300,00 voor een beginneling, worden door de markt niet meer gepruimd. “Terecht” zal iedereen denken. Daarbij vormt het uurtarief maar één factor van de totale kostprijs: het aantal uren en de door de agressieve opstelling van Randstad-advocaten veroorzaakte commerciële schade, wegen nog vele malen zwaarder! Op die grote kantoren worden de advocaten teveel afgerekend op de omzet die ze uit elke klant weten te persen en wordt nauwelijks gekeken naar het behoud van klanten en het bestaansrecht van het kantoor op de langere termijn.

Dat ligt in Limburg gelukkig heel wat beter: elk serieus zakelijk kantoor is vooral gericht op het behoud van de klant en niet op korte-termijn-winst. Dat zie je ook terug in het succes van kantoren die zich zo opstellen. Limburgs grootste, Boels Zanders, kenmerkt zich door een goede prijs-kwaliteitverhouding en oog voor een langdurige relatie met de klant. Op eenzelfde wijze werd Vlaminckx in Venlo de grootste op zakelijk gebied, Van Boven Van der Bruggen in Roermond, Kamps Van Baar in Sittard, Paulussen in Maastricht en Thuis & Partners in Heerlen. Overheid en bedrijven kunnen meestal goed vergelijken en de succesvolle kantoren hebben niet voor niets die posities zo kunnen opbouwen. Zaken als het op kosten jagen van de klant en overdeclareren, leiden in Limburg duidelijk tot minder groei en succes op de lange termijn. Daarin lopen we in ieder geval voorop op de Randstad.

Mr. Charles Lückers

Lückers Bedrijfsadvocaten

Heerlen / Maastricht

(Ik zal op het thema advocatentarieven de komende maanden nog een aantal keren vanuit verschillende invalshoeken terugkomen.)