Skip to main content
Blog

Incassokosten: in 60% van de gevallen te hoog?!

Door 5 november 2013oktober 22nd, 2018No Comments

In een voorpagina-artikel waarschuwde De Telegraaf wanbetalers voor de té hoge kosten die in 60% van de gevallen zouden worden berekend door louche incassobureaus. Naar de ervaringen van Advocasso gaat het niet om 60% van de gevallen, maar zeker om 80% of meer. Het zijn volgens ons ook echt niet alleen de louche incassobureaus die zich daar schuldig aan maken: ook deurwaarders en advocaten deinzen er niet voor terug om naast allerlei vage kosten de volle 15% te tellen over hoge vorderingen. Ook dat is veel te hoog. Die 15% -norm geldt slechts voor lage vorderingen. Hoe hoger de achterstand, des te lager het percentage dat daarover berekend mag worden. Daarom durven wij te stellen dat geen 60 maar meer dan 80% van de incasso’s pure geldklopperij is. Het gevolg: debiteuren weigeren te betalen. Die buro’s en deurwaarders durven vervolgens niet naar de rechter te stappen, omdat ze weten dat die kosten flink teruggedraaid worden. Uiteindelijk loopt de incasso dan op niets uit.

Volgens Advocasso moet de waarschuwing van de Telegraaf dan ook niet eens zo zeer aan debiteuren gericht zijn, maar aan opdrachtgevers: kijk uit aan wie u uw opdracht uit handen geeft! Hoge kosten leiden niet alleen tot direct verlies op die vorderingen, maar ook tot het verlies van klanten. Ook kost het je als opdrachtgever geld, omdat debiteuren vaak weten dat ze die hogere kosten niet hoeven te betalen en slechts de hoofdsom plus een klein bedrag aan kosten betalen. Vervolgens brengen die incassobureaus en deurwaarders het hoge bedrag aan kosten aan u in rekening en ontvangt u dus als opdrachtgever minder!

De waarschuwing van de Telegraaf had dus moeten luiden: kijk als opdrachtgever uit wie u de incasso laat doen, waarbij het echt niet alleen  (louche) incassobureaus zijn die de boel tillen; ook veel deurwaarders en advocaten kunnen er wat van! Een tweede waarschuwing: ga niet in zee met een incassobedrijf als niet alle kosten klip en klaar op hun website staan!

Heerlen / Maastricht,

Advocasso

Esther Loffeld / Charles Lückers

p.s.:   Anderzijds: een incasso kost wel gewoon geld, hoe beter het is aangepakt, hoe hoger ook de kosten. Als alles op de debiteur verhaald kan worden, dan maakt dat niet uit. Als maar een deel verhaald kan worden omdat de debiteur gewoonweg niet meer heeft, dan moet men zich realiseren van wie het de keuze was om met die klant in zee te gaan (en hem krediet te verlenen!). En natuurlijk heb je incassoburo’s die volledig no-cure-no-pay werken, maar die doen