Skip to main content
Blog

Lekker schoppen tegen deurwaarders

Door 4 augustus 2017oktober 22nd, 2018No Comments

De landelijke kop van jut deze zomer in LD/De Limburger zijn de deurwaarders en grote incassobureaus. Ik wil daar best een balletje in mee trappen, want ook ik erger mij dood aan de praktijken van grote deurwaarders/incassobureaus zoals Syncasso, GGN en Intrum Justitia. Als ze eenmaal beginnen met brieven te schrijven, dan houdt het ook niet op. Hoe duidelijk je ook aantoont dat de vordering onterecht is: hun computers blijven automatisch en eindeloos brieven spuien.

Je kunt vaak net zo goed tegen een muur praten. Zelfs dat je betaald hebt vinden ze niet relevant, zoals mij bij NS ooit gebeurde: ik stuurde hen na een onterechte incassobrief bericht op welke dag, onder welke naam en van welk bankrekeningnummer ik precies welk bedrag betaald had, waarop ik als antwoord kreeg van Syncasso “dat gaan we niet controleren in de eigen administratie  (of kunnen ze het niet?!) en ik een kopie van het afschrift moest sturen”. Op zo’n moment denk ik ook maar een ding van binnen: rot op en hopelijk ga je procederen, zodat ik bij de rechter gelijk krijg en de deurwaarder mij ook nog een incassovergoeding moet betalen. Tip dus voor wie zijn administratie op orde heeft en tijdig heeft betaald: laat het op een procedure aankomen bij dit soort bureaus. Dan houdt het waarschijnlijk ooit op en verdien je nog een leuke zakcent aan de proceskosten.

Ter verdediging van deurwaarders moet er wel op gewezen worden dat de ergste misstanden voorkomen bij opdrachtgevers die zelf hun administratie niet op orde hebben, meestal oude staatsbedrijven. Dat zijn ook nog eens de bedrijven die hun deurwaarders een belachelijk laag bedrag betalen, zodat ook weinig service en inhoud van hen verwacht mag worden. De allerergste daaronder is overigens onze eigen Vadertje Staat en specifiek het CJIB: die zuigen hun deurwaarders helemaal uit. Goede deurwaarders zouden daar dan ook niet voor moeten werken.

Met AdvoCasso zijn we al jaren geleden uit de particuliere markt gestapt. We doen alleen nog business to business incasso’s. We weigeren het ook voor niets te doen. We doen het goed of niet.

Wie de grootste kans wil om snel en comfortabel zijn geld te ontvangen, op een fatsoenlijke wijze en dus daarbij ook hopelijk zonder zijn klant te verliezen, die moet daar ook wat voor over hebben, in onze visie €40,00. In de 80-85% van de gevallen dat we resultaat boeken, krijgen ze dat ook nog eens terug. En hun laat betalende klanten: de goede klanten beseffen best wel dat ze fout zitten en waarderen het zelfs wanneer ze op fatsoenlijke wijze toch tot betaling worden aangezet (en dus zonder onredelijk hoge kosten!).

Tegen echte wanbetalers kunnen we bij AdvoCasso heel snel opschalen naar de zwaarste middelen zoals beslaglegging en een faillissementsaanvrage. Kortom, door een faire prijs te vragen, kun je ook de goeden van de kwaden scheiden en adequaat optreden.

Particuliere en zakelijke incasso’s, het zijn gelukkig gescheiden werelden………….(en ik heb het vaker geschreven: in de particuliere en sociale markt doen de meeste deurwaarders ook verdomd goed werk!).

Charles Lückers

www.luckers.nl  / www.advocasso.nl  /  www.legalshares.nl