Skip to main content
Blog

Mijn kerst(bank)wens voor elke ondernemer

Door 18 december 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Op het gevaar af dat die op het moment zelf er niet gelukkiger van wordt, wens ik elke ondernemer toe dat hij deze weken eens de tijd vindt om al zijn bankpapieren bij elkaar te zoeken en door te nemen. Hoe beter het bedrijf draait, des te beter is de tijd om met de bank te praten over alle voorwaarden en zekerheden. Als het straks eens minder mocht gaan, maar ook wanneer extra investeringen nodig zijn, valt er niets meer te onderhandelen of over te stappen naar een andere bank. Mocht het nú al minder gaan, dan is het zeker tijd om eens te inventariseren hoe de positie ten opzichte van de bank precies in elkaar zit.

–      Is uw stellige overtuiging wel juist, dat uw Holding niet heeft meegetekend voor de werkmaatschappij?

–      Weet u zeker dat er niet (bijvoorbeeld vanuit een oudere lening) nog een persoonlijke borgstelling in de la ligt (veel vaker dan u denkt!)?

–      Wat is er allemaal aan de bank verpand (debiteuren, voorraden, inventaris en rollend materieel bijvoorbeeld) en mag u die machine of auto dus wel verkopen?

–      Lopen er -al dan niet verborgen- kosten en opslagen door?

–      Hebt u al een formeel protest ingediend tegen uw renteswap (moet nu toch echt langzamerhand gebeuren!)?

–      Is de rente nog wel marktconform (tijd om over te stappen naar nieuwe financieringsvormen zoals crowd)? Enz.

Mijn praktijk wijst in ieder geval steeds weer uit, dat ondernemers zich onvoldoende bewust zijn wat ze allemaal getekend hebben bij het aangaan van een krediet. En als ze het zelf al niet terugvinden: bij de bank ligt wèl nog die oude borgstelling onder in de map (maar niet lang onderin!). En ja, in 2 van de 3 gevallen heeft Holding volledig meegetekend voor het krediet aan de werkmaatschappij. Dat werkt dus ook weer door in de borgstelling die voor Holding is afgegeven (als u niet ook al ergens voor privé getekend hebt!) enz.

Mocht u, als het misgaat met het bedrijf, toch nog uw boot willen behouden, of minimaal uw huis, danwel minstens nog uw kinderen wilt blijven laten studeren of volgende kerst geld hebben voor een boom en kalkoen, dan hebt u dus bij deze een goede smoes om op 2e kerstdag onder het bezoek aan de woonboulevard uit te komen. Fijne dagen!

 Charles Lückers

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl