Skip to main content
Blog

Mijn kerstwens: weg met de AVG!

Door 20 december 2019No Comments

Ik schreef het al voordat de privacywet werd ingevoerd: die wet is zo algemeen geformuleerd en zo lastig in de praktijk, dat die verlammend gaat werken. Inmiddels begint dat proporties aan te nemen van het kaliber stikstof en PFAS en misschien wel erger.

Waar milieuwetten volgens sommigen te strak zijn geformuleerd, werkt de AVG met zo’n open normen, dat je bijna alles lijkt te kunnen verbieden. De bedrijven die geld verdienen aan adviezen over toepassing van de wet, dikken dat ook nog eens aan uit angst voor fouten. Hun verdienmodel is er toch al niet op gericht om te zeggen dat er niets aan de hand is. Daardoor schiet alles nog verder door.

Inmiddels is de wet uitermate hinderlijk in ons gewone alledaagse leven, maar bijvoorbeeld ook bij de opsporing van criminelen, bij de ontwikkeling van levensreddende medicijnen, het functioneren van allerlei overheidsdiensten enz. enz. enz. Soms lijkt een beroep op de AVG een smoes om andere fouten te maskeren. Zo kreeg ik vandaag bericht van de belastingdienst dat men vanwege de AVG een dossier heeft moeten opruimen dat nog helemaal niet was afgewikkeld en waarvan de laatste stukken nog van dit jaar dateerden. De Staatssecretaris van Belastingen moest aftreden, omdat “vanwege de AVG” was overgegaan tot het zwartlakken van de dossiers over de kinderopvang. Wellicht dat ze nu in Den Haag ook wakker worden. Veel ruimte hebben ze echter niet, want het is EU-regelgeving. Gelukkig dat de Toezichthouder een compliment te maken vooral over de praktische wijze waarop hij met alles omgaat en ook doordat men er geen heksenjacht van maakt (ook al is dat mede vanwege personeelsgebrek).

Het meest storende is echter voor mij dat de allergrootste privacy schenders zoals Facebook en Google e.d., nog het minst door alles gehinderd worden, althans zich er niet door laten hinderen. De wijze waarop de Toezichthouder daar tegen optreedt is veel te slap. Als de wet al niet kan worden afgeschaft, dan wel als kerstwens dat die grote jongens nu eens adequaat worden aangepakt en wij rustig foto’s van kinderen kunnen maken op een kerstfeestje (alleen niet ongevraagd op Facebook plaatsen, maar dat geldt voor alle foto’s!).

Fijne feestdagen!

Charles Lückers

www.luckers.nl www.advocasso.nl www.legalshares.nl