Skip to main content
Blog

The end of Lawyers (en accountants en bankiers)

Door 22 juni 2017maart 16th, 2020No Comments

Het is bijna 10 jaar geleden dat professor Richard Susskind onder deze titel in een spraakmakend boek het einde van de advocatuur aankondigde. Genoeg mensen zal dat als muziek in de oren hebben geklonken, evenals  bij gelijksoortige aankondigingen voor accountants en bankiers: allen zouden door de voortschrijdende techniek overbodig worden.

Inmiddels is het met die techniek nog veel sneller gegaan dan iemand 10 jaar geleden kon vermoeden en inderdaad heeft die gigantische invloed op genoemde drie beroepsgroepen. Persoonlijk denk ik dat het de komende 10 jaar zelfs nog eens vele malen sneller zal gaan en dat de echte klappen nog moeten vallen. Kort door de bocht kunnen we in ieder geval stellen dat alles wat geautomatiseerd kan worden, ook ooit (en snel!) geautomatiseerd zal worden. Daardoor zal allerlei standaardwerk bijna gratis worden. Dat zal een enorme impact hebben op het werk (en inkomen!) van advocaten, accountants en bankiers. Wie zich daar niet voldoende op voorbereidt zal inderdaad de boot finaal missen.

Maar wie er wel voor openstaat ziet talloze nieuwe mogelijkheden en businessmodellen en juist een upgrading van het werk doordat het standaardgedeelte wegvalt. Dat zou ons weleens juist nog onmisbaarder kunnen maken (maar waarschijnlijk wel voor een veel kleinere groep!). Ik denk ook dat het werk niet meer vanuit gescheiden eilandjes zal geschieden, maar dat ook deze beroepsgroepen zullen gaan samenwerken. Op het gebied van digitale contractvorming doen we dat al met enkele accountants, zoals we ook betrokken zijn bij de samenwerking op financieringsgebied tussen banken en alternatieve aanbieders zoals crowdfunders. Ik juich alternatieven en concurrentie voor banken toe, maar zie voor hen ook een belangrijke rol weggelegd, juist rondom alternatieve financieringen zoals crowdfunding en…..inderdaad: samenwerkend met accountants, advocaten en (niet te vergeten) met IT’ers en menige andere financieel- en/of juridische professional. Ongetwijfeld komen er ook heel nieuwe partijen op die markt: mooi zo!!

A.s. dinsdag 27 juni praten we daar in een door WijLimburg georganiseerd seminar over in hotel Mabi, Kleine Gracht 24 te Maastricht en wel vanaf 16.00 tot 18.30. U kunt u daar nog via onderstaande link voor opgeheven en we hopen dat bankiers, accountants en advocaten (en iedereen die daar ook iets mee te maken heeft) daar nog zoveel mogelijk gebruik van maakt.

Schrijf u in en debatteer mee!

www.luckers.nl/event/

Charles Lückers

www.luckers.nl
www.advocasso.nl
www.legalshares.nl