Skip to main content
Blog

De “toezichthouder 2.0” loopt nu al 10 jaar achter

Door 4 juli 2017oktober 22nd, 2018No Comments

In de laatste Achtergrond van WijLimburg pleitte Leo Urlings onder de kop “het wordt tijd voor de toezichthouder 2.0“, voor betere toezichthouders in de publieke sector. Zo wil hij echte betrokkenheid van toezichthouders zien en niet “zomaar, wat commissariaten meepikken na pensionering“. Hij pleitte ook voor bijscholing en nog wat algemeenheden van dat soort.

Het probleem is dat de term “2.0” in de IT al 10 jaar oud is en achterhaald door “3.0” (en her en der duikt te pas en vaak te onpas zelfs al 4.0 op). Daar loop je met 2.0 dus fors achter. Zo ook in toezichtland: daar komt tegenwoordig heel wat meer bij kijken dan waar Leo voor pleitte in het artikel.

Is hij dan zo’n ouderwetse man? Absoluut niet: als ik aan een moderne commissaris denk, dan staat hij bij mij juist op de eerste plaats! Leo is echter vooral een strateeg en tacticus. Hij beseft verdomde goed, dat de meeste bestuurders in de publieke sector nog niet toe zijn aan echt moderne en doortastende toezichthouders. Denk daarbij aan toezichthouders die hun eigen verantwoordelijkheid nemen en waar nodig tegen een directie in durven gaan en die zich zelfstandig informeren over wat echt binnen het bedrijf speelt, contacten met de accountant onderhouden enz. enz. Dát zijn de dingen waar ik voor pleit, althans voor de publieke sector; in gewone bedrijven moet je een ondernemer niet in zo’n strak harnas willen stoppen.

Daarmee loop ik echter in de publieke sector zo ver voor de muziek uit, dat ik er nu niet geschikt voor ben (en er ook overigens ook niet gevraagd zal worden, of het moet al echt fout zijn gelopen). Leo Urlings daarentegen wel, want wat hij aan verbeteringen voorstelt valt precies binnen het huidige bevattingsvermogen van de publieke sector. Hij weet daarmee binnen de geldende bandbreedte optimaal te scoren en is voor de publieke sector dus een veel betere toezichthouder dan ik. Hij blij en ik blij, want zo kan ik me bewegen daar waar ik me als een vis in het water voel: startups en doorgroeiende bedrijven, vooral in de ITC en financiën.

Met zijn bedrijf SuperVisie Limburg B.V. organiseert Leo cursussen voor toezichthouders samen met de Universiteit van Maastricht; wat mij betreft een verplichting voor elke toezichthouder. Het zal echter nog wel wat faillissementen, schandalen en aansprakelijkstellingen van bestuurders vergen, alvorens  het zo ver is……….

Charles Lückers

www.luckers.nl / www.advocasso.nl / www.legalshares.nl