Skip to main content
Blog

Verdere daling aantal faillissementen

Door 10 maart 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Het aantal faillissementen lag in januari en februari van dit jaar bijna 20% lager dan in 2013. In het transport en de bouw was de afname zelfs 1/3. De Economische Instituten in die branches verwachten zelfs een verdergaande teruggang.

Dit positieve beeld wordt bevestigd door het aantal nieuwe opdrachten dat bij Advocasso binnenkomt. Uitzonderingen zijn de bedrijven in de eindfase van de bouw (installatiebedrijven met name) en de internationale transportbedrijven die geen specifieke meerwaarde leveren. Daarnaast constateren we steeds meer financiële tekorten in de horeca en detailhandel, hetgeen zich uitbreidt naar de toeleveranciers daaraan. Vaak zijn dat oude familiebedrijven met het bedrijfspand in eigendom; deze gaan niet snel failliet. Wel zit daar veel stille armoede.

Nu de algehele lijn echter opgaand is, zal dat hopelijk ook verbetering van de uitgaven in cafés, restaurants en hotels betekenen. Dat kan hopelijk tijdig de redding voor die branche zijn. Door overcapaciteit aan winkels en door de concurrentie via internet, zal de herstellende economie voor de winkeliers waarschijnlijk niet snel genoeg baat brengen, maar wie weet?!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.