Skip to main content
Blog

Vonnis Jos van Rey: een non-event

Door 8 juli 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Een heel mediacircus wordt (of: werd, als u dit wat later leest) opgetuigd voor het vonnis in de strafzaak tegen Jos van Rey en Piet van Pol. Dat is een duidelijk gevalletje komkommertijd, want zo een vonnis heeft maar een heel beperkt belang; het is ook niet meer dan een tussenstation. Het betreft de mening van drie rechters in Rotterdam, die door de verliezende partij snel worden ingewisseld voor drie andere rechters in hoger beroep en hoogst waarschijnlijk jaren later voor nog eens vijf weer andere rechters bij de Hoge Raad. Wie nu wint zal victorie kraaien en wie verliest zal nog harder schreeuwen dat er nog niets beslist is.

Daarbij zegt een vonnis van de strafrechter niets over de kwaliteiten van Jos van Rey als bestuurder en zijn waarde voor Roermond (gigantisch!). Dat blijft ook zo als hij volgens de rechter ergens strafrechtelijke normen zou hebben overschreden.

Echter ook wanneer dat volgens de strafrechter niet voldoende bewezen zou zijn, staat keihard vast dat onze Jos als wethouder voor grondzaken een grote onroerendgoedportefeuille in Roermond heeft opgebouwd die heel sterk in waarde steeg en wel heel erg veel opdrachten van de gemeente voor veel geld naar zijn goede vriend Piet van Pol heeft laten gaan. Hoe goed je als bestuurder ook bent, in Nederland houd je dat soort zaken gescheiden en houd je juist afstand van je (zaken-)vrienden, strafbaar of niet!

Of Van Rey nu wel of niet veroordeeld wordt: hij is daarom geen haar beter of slechter dan hij is. Het is al helemaal niet zo dat hij bij een vrijspraak dus niet had hoeven af te treden en er eigenlijk ook helemaal geen onderzoek naar hem had mogen worden verricht: er zijn in Nederland al duizenden bestuurders moeten aftreden omdat ze politieke zondes begaan hadden, maar daarom nog geen strafrechtelijke.

Tot slot: alle misbaar van Van Rey ten spijt: wie zich zoals hij als een zonnekoning gedraagt en zelf iedereen keihard verkettert die ook maar een millimeter andersdenkend is, daar valt niet normaal mee te praten: dan roep je een harde actie over je zelf af. Daarbij moeten we heel goed beseffen dat niet justitie iemand verdacht maakt, dat doe je zelf, door verdacht gedrag. Zeker in publieke functies moet dat dan tot op de bodem onderzocht worden. Maar of van Rey ooit zal beseffen hoe hij zich de laatste 25 jaar gedragen heeft en wat wel of niet moreel passend is voor een politicus en bestuurder………………………………………..??? 

Charles Lückers 

Volg mij op Twitter: @LuckersBA (Sinds kort twitter ik ook elke werkdag over financieel-economische, ondernemings- en soms ook juridische zaken. Voor mij een test of het lukt in 140 tekens elke dag wat zinnigs met diepgang te brengen. Ik hoor het graag van jullie!) 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titelen roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op Charles@luckers.nl