Skip to main content
Blog

Waarom je van pensioenen moet afblijven (vervolg)

Door 2 februari 2017oktober 22nd, 2018No Comments

Vorige keer gaf ik hier al aan wat voor een mijnenveld pensioenen voor een onderneming zijn en hoe zoiets – goed bedoeld – zich enorm tegen een werkgever kan keren. Mijn advies is dan ook heel terughoudend te zijn met een vrijwillige pensioenregeling voor je bedrijf aan te gaan en in ieder geval nooit zonder een verdomd goede pensioenadviseur. Mijn persoonlijke opvatting is daarbij ook dat het niet meer in deze tijd past waarin individuele wens en vrijheid boven collectief paternalisme moet gaan. Daarbij heb ik ook in financieel opzicht er geen vertrouwen in, zowel niet in de financiële sector als zeker niet in de overheid. Zo roept de SP mij iets teveel, dat straks mensen met een pensioen gekort gaan worden op de AOW, maar ook de andere partijen tot en met CDA en VVD toe, tonen op het gebied van pensioenen weinig kennis en ruggengraat. Bij GroenLinks, PvdA, D66 en PVV weet je al helemaal niet uit welke hoek de wind straks zal waaien, terwijl de eisen van de Ouderenpartij bij voorbaat financieel onrealistisch zijn.

Daarbij zijn er voldoende alternatieven voor werknemers om individueel vermogen op te bouwen, weliswaar meestal zonder fiscale voordelen, maar ook zonder tientallen procenten kwijt te zijn aan overheid, uitvoeringsinstanties en adviseurs.

Voor werkgevers vallen onder dat laatste ook de kosten van advocaten te rekenen, want vast staat dat er in de toekomst nog heel wat over pensioenen geprocedeerd gaat worden. De eerste werknemersadvocaten beginnen al te beseffen welk leuk speeltje ze voor hun cliënten in handen hebben. Laten we hopen dat de meesten van hen deze column niet lezen, maar lang zal het toch niet meer duren……

Helaas zijn er bijna geen advocaten aan werkgeverszijde afdoende gespecialiseerd in pensioenen en dat geldt ook voor Lückers BedrijfsAdvocaten. Onze arbeidsrechtadvocaat Mitch Super volgt daar nu een zware opleiding in en zelf loop ik al heel wat jaren mee in de financiële wereld, maar specialisten zijn we zeker nog niet! Gelukkig weten we wel waar hulp te halen valt.

(volgende keer: al die goede pensioenadviseurs dan?)

Charles Lückers

www.luckers.nl

Charles Lückers is financieel- en ondernemingsadvocaat. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl