Skip to main content
Blog

Uw vriend, de pensioenadviseur……….(Slot)

Door 13 februari 2017oktober 22nd, 2018No Comments

Welke keuzes heb je als onderneming bij collectieve pensioenen?

Als er bijvoorbeeld op basis van de cao of door aanwijzing door de minister een bedrijfstakpensioenfonds is, dan moeten de ontsnappingsclausules onderzocht worden. Zijn die niet toereikend, dan kunnen de werkzaamheden soms onder een andere noemer gebracht worden; daar zit legale speelruimte! Een webshop kan zich bijvoorbeeld net zo goed een IT-bedrijf noemen (gunstig), als detailhandel (ongunstig).

Bij vrijwillige pensioenregelingen ben je op een goede adviseur aangewezen. Ook al is de kwaliteit in de verzekerings– en pensioenbranche naar aanleiding van de woekerpolisaffaire e.d. behoorlijk verbeterd, blijf toch weg bij de verzekeringsboer op de hoek en ook bij neef Jan die net zijn verzekeringspapieren heeft gehaald. Ga ook zeker niet rechtstreeks zaken doen met de Centraal Beheers van deze wereld of met de plaatselijke Boerenleenbank.

Zeker collectieve pensioenen zijn dermate ingewikkeld en gevaarlijk, dat je daar een eigen, zwaar gespecialiseerde, adviseur bij moet betrekken. Daar zijn er best wel wat een paar van in Limburg, maar dan nog is het verstandig na te gaan of zij ook zijn aangesloten bij bijvoorbeeld het Nederlands Pensioenbureau of een ander super specialist waar ze op kunnen terugvallen.

Echter ook dan adviseer ik elke onderneming om de aansprakelijkheid voor fouten en schades op pensioengebied helemaal bij die adviseur te leggen: “dan verzekert die zich daar maar tegen”! De “kleine lettertjes” moeten dan dus wat dat betreft uitdrukkelijk worden uitgesloten. Als een adviseur dat niet aandurft, of wanneer hij zichzelf niet verzekert daar waar hij jou vertelt dat je wel voor alles en nog wat een polis nodig hebt, dan moet je je vragen gaan stellen……….

Charles Lückers

www.luckers.nl

www.advocasso.nl

www.legalshares.nl

Charles Lückers is advocaat voor ondernemers, vooral op financieel gebied. Denk daarbij aan startups en scale-ups, doorstarts, bedrijfssaneringen, financieringsproblemen en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl