Skip to main content

 

Het is nu 40 jaar geleden dat ik als advocaat werd beëdigd. Een mooi getal, maar omdat ik de 50 in dit nog altijd uitdagend vak wil halen, niet iets om groots te vieren. Ik zie het ook niet als de afronding van iets, want ik leer nog elke dag en er komt nog zoveel nieuws op mij (en ons allen) af.

Mijn energie haal ik daarbij uit het feit dat ik me telkens om de ongeveer 10 jaar opnieuw heb kunnen uitvinden.

In het sociaal en economisch verloederd Heerlen van de jaren ‘80 moest ik mijn praktijk opbouwen met kleine strafzaken (junks en dronken rijden met name), burenruzies, echtscheidingen en veel problemen over sociale uitkeringen. Bijna elke advocaat voerde toen een algemene praktijk, zonder specialisatie. Nu nauwelijks meer voor te stellen.

In de laatste 10 jaar van het vorige millennium lukte het me om genoeg zaken binnen te halen en mij zo te specialiseren in de wereld van de IT (toen nog simpelweg computerrecht genoemd). Uitvloeisels daarvan als Artificial Intelligentie (AI), blockchain, robotisering en cybersecurity boeien mij nu nog altijd mateloos.

Vanaf 2000 was ik steeds meer bezig als faillissementscurator en groeide de financiële praktijk, met name de bescherming van MKB’ers tegen banken en grootkapitaal. Tevens begon ik in die periode AdvoCasso: een formule voor B2B-incasso’s. Daar kon ik dan weer mijn digitale interesse op botvieren.

De laatste 10 jaar ruilde ik het curatorschap en de faillissementen steeds verder in voor het saneren van bedrijven in problemen (in slechte tijden) en bedrijfsovernames (in goede tijden). Ook nam ik in deze periode de tijd om te pionieren met AI en blockchain (smart contracts, nog niet bepaald succesvol toen) en fin-tech startups op Strijp-S in Eindhoven en de Smart Services Campus in Heerlen. Daaruit is een deelneming in een robot-startup voortgekomen (EOL: End Of Line Robotics). Dankzij AI staan robots voor hun echte doorbraak (en niet alleen robots).

Inmiddels -en dat zal zich de komende 10 jaar alleen maar versterken- ben ik steeds meer regisseur en begeleider geworden van ondernemers in heftige gebeurtenissen, zoals bedrijfsovernames, bedrijfssaneringen, cyberaanvallen en gevechten op aandeelhouders- en bestuursniveau. Steeds minder jurist en steeds meer ervaringsdeskundige op financieel en bedrijfseconomisch (en menselijk!) vlak. Zoals iemand het laatst treffend zei:
“ik verkoop nu mijn grijze haren (daar heb ik er gelukkig nog weinig van, dus kunnen we nog een tijd vooruit!”

Rode draad in de ontwikkeling van 40 jaar was vooral die van klassieke procedure- en regelfreak naar pure klantgerichtheid vanuit helikopterview: het recht nog slechts als middel en niet als doel, en alles gericht op klantwaarde. In mijn praktijk vooral financieel en bedrijfseconomisch. Het wordt steeds interessanter, steeds uitdagender en geeft mij steeds meer voldoening.
Vandaar de energie om door te gaan, denk ik.

Charles Lückers

Advocaat en regisseur 1981 – 2021 en ook nog 2021 – 2031 (hoop ik).