Skip to main content
Blog

Angstig debiteurenbeheer

Door 7 november 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Bedrijven worden steeds terughoudender om achter hun geld aan te gaan. Stapte men in 2013 nog na ruim 10 weken naar een incassobureau, nu wacht men daar gemiddeld bijna 12 weken mee. In dezelfde periode zijn de betalingsachterstanden in tijd gemeten met 10% opgelopen. Inmiddels betaalt liefst 30% steevast niet op tijd en die tendens is nog steeds negatief.

Het een staat natuurlijk niet los van het ander: hoe meer ruimte men slechte betalers geeft, des te meer tijd zullen ze ook grijpen. In plat Nederlands: eigen schuld, dikke bult! De enige weg blijft om er zelf heel kort op te zitten, met een herinnering na maximaal 4 weken, een telefoontje na 5 weken en, een week later gevolgd door een aanmaning (met waarschuwing dat incassokosten ad minimaal €40,00 verschuldigd gaan worden na 15 dagen). Als de vordering 8 weken oud is (en behoudens speciale afspraken) dient deze uit handen te worden gegeven aan een fatsoenlijk incassobureau, dat op basis van lage kosten het direct en beleefd oppakt. Neem geen bureau dat alleen maar brieven blijft schrijven, maar dat bij hardnekkige wanbetalers snel de druk opvoert met effectieve middelen zoals dagvaarding, beslag of een faillissementsaanvrage. De aankondiging daarvan door een advocaat is meestal alleen al afdoende. De praktijk leert, ook, dat bedrijven het zelden nog een tweede keer zover laten komen en in het vervolg tijdig betalen. Een kwestie van opvoeden dus (de parallel met kinderen is niet geheel toevallig!).

Charles Lückers,

Advocasso 

Charles Lückers schrijft voor Advocasso deze columns in Wij Limburg / Nederland. Advocasso is een incassobureau voor de zakelijke markt, met alle waarborgen en het kwaliteitsniveau van een gespecialiseerd advocatenkantoor, te weten: Lückers BedrijfsAdvocaten te Maastricht-Heerlen. Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.