Skip to main content
Blog

De staat en de deurwaarder!

Door 31 oktober 2014oktober 22nd, 2018No Comments

De Nederlandse staat bepaalt welk tarief een deurwaarder mag vragen voor bijvoorbeeld een dagvaarding. Inclusief BTW loopt dat al aardig richting de €100,00. Ook al komt de deurwaarder altijd ongevraagd langs, burgers en bedrijven betalen dat laatste bedrag voor zo’n bezoekje (en vaak nog veel meer). De staat bedingt voor zichzelf echter tarieven die ergens in de buurt van de 1% (!) daarvan liggen. Weliswaar gaat dat vaak om een bulkwerk, zoals voor het Centraal Justitieel Incassobureau, maar voor dagvaardingen die andere partijen door de deurwaarder laten betekenen, hoeft deze ook niet heel erg veel meer te doen dan langs de deur te gaan. Sterker nog: dat doet zo’n deurwaarder niet zelf, maar daarvoor heeft hij een kandidaat-deurwaarder, die op zijn scootertje in een stad makkelijk in enkele uren tientallen dagvaardingen bezorgd, inderdaad telkens à raison van zo’n €75,00 plus kosten GBA en plus de BTW. Tel uit je winst!

Moeten we dat deurwaarders kwalijk nemen? Nee, het zijn gewoon ondernemers en dankzij een sterke besparing op de kosten optimaliseren zij hun winst. Het is juist onze Minister van Justitie die zich eens achter de oren zou moeten krabben. De ervaringen met de huidige minister leren echter dat we daar niet al te snel iets adequaats van kunnen verwachten. Anderzijds zouden deurwaarders ook wel eens wat wijzer kunnen zijn, immers valt de reactie van de overheid –als die eenmaal komt- vaak heel heftig uit. Vraag dat maar aan apothekers, notarissen, hypotheekadviseurs enzovoort. Misschien toch zelf het initiatief nemen……….?!

Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven en in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Hij schrijft deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel. Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.