Nu Piet van Pol in de corruptiezaak met Jos van Rey gedagvaard gaat worden, wil (de oppositie) in Kerkrade het contract met hem verbreken. Men is echter het project voor het centrumplan voor vele tientallen miljoenen met hem aangegaan toen het onderzoek van justitie allang liep en bij iedereen bekend was. Vorige maand heeft men nota bene nog besloten om hem een dikke 23 miljoen euro te lenen en dat ook nog eens zonder 100% zekerheid op terugbetaling. Blijkbaar heeft men zelfs geen voorbehoud in de contracten opgenomen voor het geval Van Pol gedagvaard zou worden. Nu van hem af proberen te komen levert dus geheid een schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s op en of we die lening nog ooit terugzien…………?.
De vraag dient zich aan hoe serieus men in de politiek en overheid met dit soort zaken omgaat. Een justitieel onderzoek leidt natuurlijk nog niet altijd tot een dagvaarding en een dagvaarding op zijn beurt nog niet tot een veroordeling, maar men heeft hier wel te maken met een projectontwikkelaar en in die wereld speelt het persoonlijk vertrouwen van de markt en van financiers een heel zware rol. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Van Pol geen financiering vond langs de normale weg en de gemeente vorige maand nog vroeg zo grof bij te springen. Schuldig of niet, de financiële markten en onroerend goed wereld werken volgens eigen principes en die behoren ook in de politiek en overheid bekend te zijn. Hoe kan het voorts zo zijn dat gemeentes lagere morele normen stellen dan financiers en bouwers, dit los van hun wispelturigheid?!
Charles Lückers
Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op info@luckers.nl