Skip to main content
Blog

Faillissement Hema Kerkrade zal niet het laatste zijn

Door 21 oktober 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Je zult maar als franchisenemer ooit welbewust in zee zijn gegaan met een gedegen oer-Hollandse partij als (toen nog) Vendex en een Hema-vestiging zijn gestart. Terwijl je daar 100% afhankelijk van bent geworden, wordt de club doodleuk verkocht aan wat private jakhalzen. Die permitteren het zich om kosten eenzijdig te verhogen en franchisenemers een marketingbijdrage te laten betalen voor de webshop, terwijl de opbrengsten daarvan alleen naar Hema Nederland gaan enz. enz.

Terwijl voorts enerzijds Hema Nederland haar betalingstermijnen tot rond de 100 dagen heeft opgerekt, weigert men winkels te beleveren die niet direct aan het hoofdkantoor betalen. Op die manier konden drie winkels afgelopen week hun deuren sluiten, zo ook in Nijkerk en in Hoevelaken.

Franchisenemers vechten al langer met Hema en hetzelfde zien we bij Bakker Bart en op andere plaatsen gebeuren. Het lijkt er echter steeds sterker op dat dit niet tijdig en krachtig genoeg geschiedt, waardoor het ook steeds gevaarlijker wordt om op krediet te leveren aan deze franchisebedrijven. Van buiten valt immers nauwelijks tot niet in te schatten hoe ze ervoor staan. Bakker Bart en Hema zijn vertrouwde namen, maar franchisenemers kunnen niet terugvallen op een betrouwbare moeder. Sterker nog: men gaat allang niet meer als familie met elkaar om!

Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven en in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Hij schrijft deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel. Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.