Afgelopen maandag verboden burgemeesters in veel plaatsen de carnavalsoptocht vanwege het risico op hevige windstoten. Andere burgemeesters namen dat risico echter bewust op de koop toe en lieten de optocht in hun gemeente doorgaan. Het risico was overal even groot, of wellicht zelfs wel het grootst in Kerkrade, want dat lag van al die gemeenten het hoogst boven NAP. Toch nam Jos Som, burgemeester van Kerkrade, heel bewust de beslissing de tocht wel door te laten gaan. Daarbij was het persoonlijke afbrandrisico voor hem groot: als de tocht niet door zou gaan, zou niemand kunnen beoordelen of dat terecht was, maar wanneer de tocht door zou gaan en er een ongeluk zou geschieden, dan was hij dat schuld. Veel burgemeesters kozen dan ook voor hun eigen hachje, zo niet Som. Hij liet de belangen van alle carnavalsvierders, maar ook van horeca- en andere ondernemers (!) gaan boven zijn eigen positie en dat verdient lof!
Dat geldt niet voor een burgemeester zoals die van Venlo, met zijn verklaring: “ik heb geen zin met samengeknepen billen naar de optocht te kijken“. Als je niet tegen spanning kunt, is het de vraag of je wel de goede man op de goede post bent. Nu is elke burgemeester hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid in zijn gemeente. Vervolgens gaat een sterk menselijk mechanisme werken en wel dat wanneer je een bepaalde taak hebt, je ook vol voor die taak gaat. Het vergt dan blijkbaar nog al wat bestuurlijke kwaliteit om niet blind te zijn voor andere belangen. Daarnaast ook wat bescheidenheid, want je bent er als bestuurder niet om de burger meer veiligheid op te dringen dan waar die zelf voor kiest.
Geef mij daarom maar een burgemeester als Som en dat is niet alleen omdat ik van carnaval houd, noch alleen omdat ik als ondernemer besef dat niets in dit land ooit tot stand zou zijn gekomen als er geen mensen waren die risico’s namen (en waardoor we ook die mooie burgemeesterssalarissen kunnen betalen), maar ook omdat juist vorige week Maarten Feteris, voorzitter van de Hoge Raad (onze hoogste rechter dus!) in een interview letterlijk en onomwonden stelde “veiligheid mag niet volledig ten koste gaan van vrijheid“.
Charles Lückers
Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl