Skip to main content
Blog

Banken, belastingdienst en kredietruimte

Door 11 december 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Voor 2015 wordt een verbetering in de economie voorspeld. Dat valt nog lang niet op alle fronten te bespeuren, maar laten we dat positieve signaal gewoon eens oppakken. We komen dan vervolgens allereerst toe aan de vraag waar het geld voor die groei dan vandaan moet komen?

Dat zal in ieder geval nauwelijks van de banken komen. Zelfs een genereus aanbod van de Europese Centrale Bank om heel goedkoop te lenen en dat geld in de vorm van krediet naar het bedrijfsleven door te schuiven (tel uit de winst voor de banken!), bleek aan onze banken nauwelijks besteed. Daarbij hebben ze in het verleden wel vaker financiële ruimte van de overheid gekregen om het bedrijfsleven te steunen, maar werd dat geld gewoon in eigen zak gehouden.

Daarbij dreigt ook nog een forse hap uit de beschikbare geldhoeveelheid genomen te worden en wel door de belastingdienst. Door verbeterde controle- en opsporingstechnieken verwacht die gemakkelijk een half miljard extra te kunnen innen. Ook dat geld wordt dus uit de markt gehaald. Uitstelregelingen voor bedrijven met betalingsproblemen zijn de afgelopen jaren door de belastingdienst al flink aan banden gelegd en ook dat gaat steeds verder.

Qua liquiditeit wordt het dus een heel spannend jaar, waarin bedrijven in ieder geval ervoor moeten zorgen zo min mogelijk geld uit te hebben staan bij klanten en waarbij de risico’s op wanbetaling er zeker niet minder op worden!

Charles Lückers,

Advocasso

Charles Lückers schrijft voor Advocasso deze columns in Wij Limburg / Nederland. Advocasso is een incassobureau voor de zakelijke markt, met alle waarborgen en het kwaliteitsniveau van een gespecialiseerd advocatenkantoor, te weten: Lückers BedrijfsAdvocaten te Maastricht-Heerlen. Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.