Skip to main content
Blog

Banken moeten rentederivaten opnieuw onderzoeken

Door 23 september 2014oktober 22nd, 2018No Comments

De minister van financiën heeft beslist dat banken voor het einde van het lopende kalenderjaar al hun renteswaps opnieuw moeten beoordelen, ook contracten waarover al een regeling met de klant is getroffen of schade is vergoed.

Het is weliswaar een soort keuring van eigen vlees, maar het ministerie eist van banken dit zorgvuldig en objectief te doen. Daar staat tegenover dat banken zich niet graag in bepaalde richtingen laten duwen en dat er vele miljarden mee gemoeid zijn. Banken zullen zich niet zonder slag of stoot overgeven. Ik verwacht niet dat bij hordes MKB’ers nu spontaan een excuusbrief van de bank op de mat ploft, gekoppeld aan een flinke schadevergoeding. Ik adviseer dus iedereen om in december eens bij de bank te vragen naar het resultaat van de herbeoordeling van de renteswaps die de bank hen heeft verkocht. Onduidelijk is namelijk of de minister de banken zal verplichten om de uitkomsten daarvan ook aan de klanten mede te delen en waar nodig een passende regeling te treffen.

Schrijf de datum van 31 december dus met de rode pen in de agenda! En denk eraan: dat geldt ook voor mensen die -al dan niet gedwongen- al een regeling met de bank hebben getroffen over zo’n renteswap.

Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op info@luckers.nl