Skip to main content
Blog

Bankmensen

Door 19 augustus 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Het is inmiddels zo’n acht jaar geleden, dat ik mijn eerste artikelen schreef over banken; met enerzijds grote waardering voor de mensen op de werkvloer (accountmanagers en kantoordirecteuren e.d.), maar ook met stevige kritiek op de hoofdkantoren. Het was nog vóór de bankencrisis en van vele kanten kreeg ik te horen “dat het volstrekt ongepast was om zo’n keurige instituten aan te vallen”. Ik heb toen heel wat schuimbekkende en stampvoetende bankbobo’s voor me gehad. Inmiddels zijn daar van er flink wat van moeten vertrekken bij de bank en die zijn opeens het hardst in de kritiek op hun oude bazen en het hele systeem.

Banken stonden ook toen al te ver weg van de praktijk (en van hun klanten). Die afstand is bij ABNAMRO en Deutsche Bank sindsdien zelfs nog vergroot. Wat dat betreft blijft het o zo te waarderen dat Rabobank haar lokale netwerk in stand houdt, met daarop nog enig zins zelfstandige directeuren, staf en accountmanagers. Ik tref onder hen ronduit veel kwaliteit aan. Dat geldt inmiddels ook weer op de ING-kantoren in Limburg: die zijn (weliswaar fors uitgedund) kwalitatief stuk voor stuk top bezet, ook het regiokantoor. Zelfs de accountmanagers van ABNAMRO bevallen mij vaak goed, zij het dat die helemaal op te grote afstand van de klant zijn gezet. Vanuit Eindhoven Limburg bedienen levert bepaald geen regionale kennis en ervaring op.

Het is zoals bij voetbal: soms zijn de spelers individueel beter dan de club en het blijft zo verdomde jammer, dat al die spelers zo weinig zelf mogen en dat op kredietgebied de computer bijna alles bepalend is. Ik heb nou niet bepaald de indruk dat dit voor de bank betere resultaten oplevert dan toen de mensen op de werkvloer lokaal zelf mochten beoordelen welke ondernemer wel of niet kredietwaardig was en geholpen kon worden………….. 

Charles Lückers

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl